Tommyboy: Plaat annab räpparitele tagasi hääle ja emotsiooni

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Pärnu räppar Tommyboy koostas vinüüli kvaliteetsetele laulusõnadele tuginedes.
Pärnu räppar Tommyboy koostas vinüüli kvaliteetsetele laulusõnadele tuginedes. Foto: Lilli Tölp

Toores, puhas ja autentne, muusika ja rütmita – aasta lõpus ilmunud vinüül “Eesti räpitekstide kogumik. Osa II”, mis toob kuulajani Eesti 16 räppari omapära ja nende sulest sündinud riimid. Vastne plaat on mõtteline järg kahele varem ilmunud teosele: “Noort Eesti luulet 1962–1972”, mis ilmus sügaval nõukogude ajal niisamuti vinüülina, ja “Eesti räpitekstide kogumik”, mis tuli raamatuna välja aastal 2006.

Miks otsustati naasta juurte ehk kauamängiva juurde? Ehk seetõttu, et kogumiku välja- andjad meie kandi räppar Toomas Tilk ehk Tommyboy ja Rae kultuurikeskuse töötaja, harrastusluuletaja Toomas Aru ehk Toomas F. Aru on vinüülplaatide austajad. Tommyboy selgitas, et räppi ei tasu vinüülist lahutada.

Miks siis ikkagi vinüül, mitte taas raamat?

Sellel on mitu põhjust. Me ei saanud raamatule rahastust kolmes kultuurkapitali taotlusvoorus. See pani meid mõtlema alternatiivsele kandjale. Kuna Eesti luulet ei ole vinüülil välja antud 1980. aastate lõpust saadik ja räppmuusika tekkis just selle formaadi baasil, sobis see kõik hästi.

Peale selle annab plaat räpparitele tagasi hääle ja emotsiooni: raamatut lugedes peab selle osa ise tekstile juurde mõtlema.

Teiseks oleme plaadi kaasprodutsendi Toomas F. Aruga mõlemad suured vinüülplaatide austajad. Vinüül kõlab inimlikult ja soojalt. Kolmandaks: vinüülplaat teeb praegu korralikku tagasi­tulekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles