Toomas Alatalu: Suur poliitika on nüüd geopoliitiline

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Iraanlased kogunesid eile tänavatele tähistama raketilööke USA juhitud koalitsioonivägede baasidele Iraagis.
Iraanlased kogunesid eile tänavatele tähistama raketilööke USA juhitud koalitsioonivägede baasidele Iraagis. Foto: Wana News Agency

Toimuvat lihtsustatult selgitades troonib praegu maailmas üliriik USA, mille president Donald Trump on katkestanud või lõpetanud pea kõik lepingud teise üliriigi Venemaaga. Viies nii tippu Moskva sattumise isolatsiooni selle agressiivse välispoliitika tõttu.

Varem või hiljem USA siiski taastab koostöö Venemaa ja kolmanda üliriigi ehk Hiinaga, mis esialgu vaatab pealt USA ja Venemaa kemplemist. Üliriikide kolmikliit sünnib selgelt USA tingimustel.

Põletavam probleem on see, kuidas käituvad teisejärgulised regionaalsed liidrid, kes senise, hierarhiale tuginenud korra kadumist kasutades üritavad end lähikonnas kehtestada. Seda isegi üliriikide arvelt, mida suurepäraselt näitab Türgi suhtumine Venemaasse: viimati nimetatul lubati küll rajada gaasitoru Musta mere põhja, et saaks gaasi Türgi ise ja Lõuna-Euroopa, kuid Türgi ei tunnusta Krimmi okupeerimist. Kui sobib, laseb Türgi Süürias alla Venemaa lennuki ja võtab Idlibi provintsis enda kaitse alla Venemaaga sõdivad usuhullud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles