Muuseum juhib arutelude ja filmidega tähelepanu rahule ja tulevikule

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Valgevene filmitegija Andrei Kutsila teos “Summa” võitis mullu Pärnu filmifestivali peaauhinna.
Valgevene filmitegija Andrei Kutsila teos “Summa” võitis mullu Pärnu filmifestivali peaauhinna. Foto: Andrei Kutsila

Pärnu uue kunsti muuseum alustab ülehomme Tartu rahulepingu 100. aastapäevale pühendatud kultuurikavaga. Neljal pühapäeval näitab muuseumikino filme, mis juhatavad sisse päevakajalised avalikud arutelud.

Eestvedaja Mark Soosaare hinnangul on rahu säilitamise ja arengu üks eeldusi koostöö: nii oma inimeste, valdade, asutuste kui riikidega. Ja mitte vaid kultuuris. Projekt kutsub osalema neid, kel mure Eesti ja Pärnu tuleviku pärast.

Ülehomme võetakse luubi alla väikerahvad ja kogukonnad. Soosaare linateostele “Kihnu naine” ja “Kihnu mees” järgnev arutelu “Miks Kihnu, Pärnu ning Eesti kaotavad ettevõtlikke inimesi?” küsib, mis põhjusel meie paremad pojad ja tütred siit lahkuvad. “See, et kodusaar, linn ja maa maha jäetakse, on väikerahvastele väga suur probleem,” tõdes Soosaar. “Kui nad läheks natukeseks rändama ja tuleks tagasi …,” jäi ta mõttesse. “Kuid enamik ei tule.”

Huvilisteni tuuakse taas mullu valminud film “Kihnu lapsed ning …”, toonitamaks veel kord, kuidas saarel ei jagu tööd kõigile, mistõttu paljud otsivad õnne mujalt. Miks? Selle üle püüavad Soosaar ja Kihnu juurtega inimgeograaf Urmas Kase koos kuulajatega mõtiskleda.

Järgmisel nädalal pööratakse pilk hoopis välismaale. Teema “Kui võtaks eeskuju naabritelt Euroopas?” esitleb lühifilme Poola, Soome, Hollandi ja Läti kultuuriehitistest, näitamaks pärnakatele, kuidas on linnaväljakuid arendatud välismaal. Soosaare arvates pole Pärnul ja Eestilgi hiilata arhitektuuriliste maamärkidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles