Paikusel süüdatakse uhke kuuskedest tuleskulptuur

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Tuleinstallatsiooni süütamise juhatavad sisse šamaan Kotkasulg ja talvine tantsupidu.
Tuleinstallatsiooni süütamise juhatavad sisse šamaan Kotkasulg ja talvine tantsupidu. Foto: Lilli Tölp

Paikuse kandi rahvas on pühade järel loovutanud ligikaudu 50 jõulupuud, et kogenud meistri Üllar Kallau eestvedamisel panna homme Paikuse vanal jaanituleplatsil püsti uhke tuleskulptuur. Installatsioon kujutab endast puukujulist karkassi, mille vahele põimitakse kodudest toodud kuused. Nii tekib jõulupuud meenutav skulptuur.

Šamaan Evald “Kotkasulg” Piirisild annab üritusele avalöögi trummisoolo ja tuleriitusega, rääkides uue aja tulekust. Rahvatantsuansambli Kajakas kunstiline juht Rita Mändla korraldab kuuskede põletamise tseremoonia tarvis Paikuse esimese talvise tantsupeo.

Seljametsa rahvamaja direktor Annika Põltsami sõnutsi on väljavalitud tantsud edastatud kohalikele kollektiividele ja külalistele. Näiteks võõrustatakse tantsijaid Rakverest.

Põltsamile on see esimene sedalaadi üritus. “Ma ei võta ühtki kohustust üle niisama. Kui teha, siis juba midagi ägedat,” märkis direktor. Nii jätkub pidu rahvamajas, kus Ülle Otsa akordionimängu saatel ja Mändla juhendamisel õpitakse vanu seltskonnatantse.

Lõkkekunstnik Kallau hinnangul oli skulptuuri ehitamiseks tarvis 50 kuuske. Arv sai täis neljapäevaks. Põltsam aga kinnitas, et kuuski võetakse vastu hommegi. “Küll ära mahub. Lõke põleb ikka ja juurde saab alati visata,” märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles