Galerii: Tähesära auhinnagalal kuulutati Pärnumaa parimateks sportlasteks olümpiapileti teeninu ja USA tšempion

Copy

Pärnumaa spordiliit kuulutas Tähesära auhinnagalal välja 2019. aasta maakonna parimad sportlased. Meessportlastest pälvis tiitli rattur Tanel Kangert ja parimaks naissportlaseks valiti kolmandat aastat järjest kettagolfar Kristin Tattar. Autasusid jagas Pärnu linngi.

Euroopa parimaks kettagolfariks nimetatud Tattar võitis mullu nii Kanada kui USA lahtised meistrivõistlused, millega tõestas, et kuulub kiirelt areneva ala absoluutsesse tippu. MMil oli ta kuues.

Kangert rõõmustas poolehoidjaid Inglismaal toimunud maailmameistrivõistluste seitsmenda kohaga maanteerattasõidu eraldistardis, mis ühtlasi on Eesti jalgratturite parim individuaalne tulemus MMilt. Sellega tagas ta pääsme 2020. aasta Tokyo olümpiale.

Nii Tattar kui Kangert olid Eesti Olümpiakomitee (EOK) aasta sportlase nominendid.

19–22aastastele antava parima juuniorsportlase autasu teenis neidudest jetisõitja Jasmiin Üpraus. Valitsev Eesti tšempion tuli mullu Euroopa meistriks ja MMil neljandaks. Ski GP2 klassis, kus võistlevad mehedki, oli pärnakas EMil pronksil. Auhinnakappi kolksatas paralleelslaalomi MM-hõbegi. Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi õppur oli EOK aasta naissportlase nominentki.

Noormeestest pälvis juuniorsportlase trofee maadleja Helary Mägisalu. Vändra Suure Karu Poegade vägilane krooniti mullu Eesti meistriks kuni 60kiloste meeste seas ja esindas koduriiki nii EMil kui MMil.

Aasta noorsportlase (U19) auhinna pälvisid rattur Laura Lizette Sander ja krossisõitja Jörgen-Matthias Talviku.

Sander võitis mullu Eesti meistritiitli maanteesõidus, sai cyclo-cross’i karikasarja üldvõidu nii naistes kui juuniorides. 15aastane Sander triumfeeris cyclo-cross’is naiste eliitklassis Soome meistrivõistlustelgi. Pärnakas, kelle jalgratturite liit tunnistas aasta parimaks neiuks, saavutas vägevaima tulemuse juulis, teenides noorte olümpiafestivalil eraldistardist sõidus pronksmedali.

Talviku sai lõppenud hooajal motokrossi Euroopa meistrivõistlustel EMX125 klassis neljanda koha, oli Eesti esivõistlustel hõbedal ja esindas kodumaad noorte Rahvuste krossilgi. Selleks aastaks liitus 17aastane pärnakas Suurbritannia meeskonnaga ASA United Husqvarna.

Aasta veteransportlase (üle 35aastased) autasu läks naiste sõudmise neljapaadile koosseisus Ulvi Lutoškin, Ingrid Võsu, Rita Maier ja Tatjana Jaanson. Pärnakate kvartett tõi sõudeveteranide suurimal regatil World Rowing Masters Regatta hulganisti kuldmedaleid.

Pärnumaa parima tehnikasportlase tunnustuse teenis quadracer Kevin Saar, kes mullu tuli kolmandat aastat järjest Euroopa ja viienda aastat jutti Eesti meistriks. Peale selle esindas 19aastane Saar Maarjamaad Rahvuste krossil, teenis Läti tšempionaadil vaid esikohti ja Saksamaa omal võitis kolmest etapist kaks.

Aasta võistkonnaks tuli ORC-klassi avamerejahtide maailmameistrivõistlustel esikoha teeninud ja Pärnu jahtklubi lipu all purjetav Sugar 3, mille kapten on Ott Kikkas, kelle meeskonda kuulusid pärnakad Marjaliisa Umb ja Karl-Robert Trink, saarlane Siim Ots ning itaallased Sandro Montefusco, Paolo Montefusco, Matteo Polli, Maurizio Loberto ja Paolo Bucciarelli. Sama tiim pürgis EOK aasta võistkonnakski.

Pärnumaa aasta pallimänguvõistkonnaks osutus Pärnu võrkpalliklubi, kes teenis eelmisel hooajal Eesti meistritiitli, oli karikavõistlustel teine ja Eesti-Läti ühisliigas pronksil.

Aasta noortevõistkonna autnimetuse teenis Pärnu spordikooli A-klassi võrkpallimeeskond. Toomas Jasmini juhendatav tiim võitis kolmandat aastat järjest Eesti karikavõistlused. Edu saatis pärnakaid EVFi karikavõistlustelgi. Eesti meistrivõistlustel leppisid pärnakad pronksiga. Oktoobri lõpus kuulus nimetatud tiimist viis liiget Balti karikavõistlustel Jasmini juhendatavasse Eesti U18 koondisse. Need olid Richard Voogel, Märt Tammearu, Mattias Rahuoja, Allar Keskülla ja Kaur Erik Kais.

Aasta treeneriks nimetati Andrei Ojamets, kelle juhendamisel pääsesid Eesti vollenaised esimese olümpiaala pallimängu naiskonnana EM-finaalturniirile. Pärnust pärit mees kandideeris EOK aasta juhendajakski.

Aasta noortetreeneri tunnustuse pälvis Elise Umb, kes õpetab noori purjetajaid. Tema ja Mihkel Kose käe all tulid mullu veebruaris jääpurjetamise maailmameistriks Rasmus Maalinn, Lisbeth Taggu ja Andrias Sepp. Euroopa meistrivõistlustel triumfeeris Sepp, Maalinn ja Taggu olid pronksil.

Aasta spordiüllataja tiitel anti fitnessisportlasele Agne Kiviseljale, kelle kontosse kogunes mullu näiteks MMi seitsmes, EMi neljas resultaat ja kes tuli Eesti absoluutmeistriks. Ühtlasi oli ta EOK aasta naissportlase kandidaat.

Aasta spordiedendaja autasu läks Anu jooksutrennidele, mida juhib Anu Piiroja. Jooksufanaatik Piiroja on enda tiiva alla koondanud hulga spordisõpru, kellega ühes treenitakse ja võisteldakse. Neoonkollastes särkides on tähelepanu püütud väljaspool Pärnu maakondagi.

Pärnumaa aasta sporditeo tiitliga pärjati Tori staadioni rekonstrueerimine. Kooli staadioni uuendamiseks kulus ideest teostuseni viis aastat. Projekti käigus rajati drenaaž, kõrvaldamaks liigniiskus, ehitati välja jalg- ja korvpalliplatsi valgustus, loodi 60 meetri pikkune ja 40 meetri laiune kunstmurukattega vutiväljak ning hoovõturajaga liivakastid kaugushüppeks, jooksurajad kaeti tartaaniga.

Maakonna aasta rahvasportlase aunimetuse teenis Piret Bart, kes oma sportlikkusega on eeskujuks paljudele. Bart tegi perega läbi “Pärnumaa liigub” rahvaspordisarja. Tal ei olnud vahet, kas tegemist oli jooksu-, ratta-, suusa- või ujumisvõistlusega, vaid tegi kaasa neil kõigil.

2019. aasta rahvaspordiürituseks valiti Pärnumaa orienteerumisneljapäevakud. Mullune oli juba 48. hooaeg, mis teeb sellest maakonna vanima tervisespordisarja, mis on katkematult toimunud 1972. aastast.

Aasta spordivabatahtliku tiitel anti Priit Neemele. 75aastast sporditegelast kohtab tihti kohtuniku rollis nii kergejõustiku-, jooksu- kui muudelgi võistlustel. Neeme on justkui spordileksion, kes teab igale küsimusele kiirelt vastust. Tema vedada on legendaarne aastajooksusari.

Pärnu Postimehe lugejad hääletasid aasta sporditeoks Leho Hiienurme Rubiku kuubiku kokkupaneku kaheksa sekundiga.

Üle anti ka Eesti kultuurkapitali Pärnumaa eksperdigrupi aastapreemiad: elutööpreemia pälvis legendaarne võrkpallitreener Helju Sutt, sporditegija aastapreemia Kevin Saar ja spordisündmuse aastapreemia ratsutamisvõistlus Pärnu Classic.

Pärnu linna parimad

Aasta naissportlane: Kristin Tattar

Aasta meessportlane: Kevin Saar

Aasta tehnikasportlane: Kevin Saar

Aasta spordivabatahtlik: Priit Neeme

Aasta rahvaspordiüritus: orienteerumisneljapäevakud

Aasta rahvasportlane: Piret Suitso

Aasta spordiedendaja: Anu jooksutrennid

Aasta spordiüllataja: Agne Kiviselg

Aasta sporditegu: Pärnu noorte spordimess

Aasta veteransportlased: Ulvi Lutoškin, Ingrid Võsu, Rita Maier, Tatjana Jaanson

Aasta noorte võistkond: Pärnu spordikooli A-klassi võrkpallimeeskond

Aasta pallimänguvõistkond: Pärnu võrkpalliklubi meeskond

Aasta noorsportlane: Laura Lizette Sander ja Andrias Sepp

Aasta juuniorsportlane: Jasmiin Üpraus ja Rasmus Maalinn

Aasta treener: Robert Trofimov

Aasta noortetreener: Elise Umb

Aasta võistkond: Sugar 3

Olümpialootuse toetuse teenisid Margus Kodasma, Martin Rahuoja, Taavi Valter Taveter, Rasmus Roosleht, Steven Sepp, Madis Kaare, Ann Marii Kivikas, Kaur Erik Kais, Richard Voogel, Aurelia Roos, Mattias Rahuoja, Allar Keskülla, Mart Luuk, Madis Moos, Erko Nigula, Mariann Hanna Johanson, Johann Poolak, Laura Lizette Sander, Simo Teearu, Grete Alttoa ja Ander Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles