PAUH pole surnud, vaid varjusurmas

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu autonoomse hoiatussüsteemi ehk PAUHi valjuhääldid paiknevad Ülejõe gümnaasiumi, Hansaporti, taastusravikeskuse Estonia, Koidula gümnaasiumi ja Raeküla gümnaasiumi katusel.
Pärnu autonoomse hoiatussüsteemi ehk PAUHi valjuhääldid paiknevad Ülejõe gümnaasiumi, Hansaporti, taastusravikeskuse Estonia, Koidula gümnaasiumi ja Raeküla gümnaasiumi katusel. Foto: Ants Liigus

Pärnu strateegilistesse punktidesse paigutatud Eesti moodsaima häälteavitussüsteemi PAUH, mis Toomas Kivimägi võimuletuleku järel vooluvõrgust välja tõmmati, saab ühe nupuvajutusega jälle ellu äratada.

Selleks, et PAUH taas tööle hakkaks, on Lääne-Eesti päästekeskuse direktoril Ivar Kaldasaunal tarvis minna vaid oma kabinetist üle koridori kriisireguleerimise ruumi ja turvaliselt metallseifi suletud, kõlarisüsteeme kontrolliv arvuti vooluvõrku lülitada. “Siin on ainult seadme käivitamise vaev,” kinnitas ta.

Arvuti töölelülitamine ja süsteemi käivitamine ei eelda Kaldasauna jutu järgi lepingute sõlmimist operaatorteenuse pakkujaga. Samuti ei esitataks tema sõnutsi seadme käivitamise järel päästekeskusele ega linnavalitsusele arvet. “Sinna saab sõnumeid edastada nii õhukanalite ehk raadioside kui kaabelside kaudu,” märkis Kaldasaun, kelle ütlust mööda on tegemist hea ja kindla lahendusega.

Et aga tasuline operaatorteenus, millega varem ööpäev läbi jälgiti kõlarisüsteemide töökorras olekut, on nüüd linna kulude kokkuhoiuks välja lülitatud, ei saa Kaldasauna väitel kindel olla, et viimne kui üks kõlar tööle hakkab. “Ma arvan, et suure tõenäosusega on nad kõik töökorras ja järel,” lausus ta.

Kindlustunde saamiseks oleks Kaldasauna sõnade järgi vaja, et keegi käiks kõlaripunktid läbi ja kontrolliks, kas need on töökorras ja võrku ühendatud. “Seal on täiesti olemas tulukesed ja lülitid, mis näitavad, kas seade on füüsiliselt töökorras,” lisas ta.

Seda, et omapäi katustel seisnud seadmed vahepeal lagunenud on, Kaldasaun ei usu. “Tegemist on militaarmaailmas kasutatavate tehniliste lahendustega,” rääkis ta, et riistvara valikul eelistati kvaliteeti, mis kannatab välja nii põhjamaa kliimast kui faunast tulenevad riskid, näiteks kajakate väljaheited. “Need kõlarid on kõik sellise nurga all ja sedasi disainitud, et sinna ei lähe ükski varblane oma pesa tegema,” ütles ta.

Ent millistes situatsioonides üldse tuleb kõne alla PAUHi varjusurmast äratamine? “Me võime siin utreerida eri stsenaariume, olgu see siis merevesi või mingid muud riskid, nagu tulistamised või keemiaveokiga õnnetus,” kinnitas Kaldasun, et PAUH on universaalne seade, mida saab kasutada igas olukorras, kus tarvis anda üle linna häälkäsklusi.

“PAUHi teema seoti praegu võimul linnavalitsuse kampaaniaga, kus anti lubadus, et selline jama kaotatakse ära, ometi oli Kivimägi ise see, kes omal ajal (maavanemana, A. P.) selle süsteemi juurutamise ellu kutsus,” avaldas Kaldasaun arvamust, et PAUH seisab jõude eelkõige seetõttu, et on sattunud poliitiliste vaidluste keskele.

Küll usub Kaldasaun ühiskonna ühel päeval niikaugele jõudvat, et ta kogukonna julgeolekut ohustavatest poliitilistest mängudest välja kasvab ja PAUHi muude teavitussüsteemide kõrval taas kasutusele võtab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles