Statistika näitab tööõnnetuste vähenemist

Meelis Kalme
Copy
Pärnumaal oli probleemseim sektor puidutööstus 36 tööõnnetusega.
Pärnumaal oli probleemseim sektor puidutööstus 36 tööõnnetusega. Foto: Elmo Riig

Eelmisel aastal juhtus Eestis 4117 tööõnnetust ja tööpostil jättis elu 15 inimest. Pärnu maakonna 232 juhtumis ei saanud keegi surma. Ülemöödunud aastaga võrreldes on arvud vähenenud, see on aga tingitud metoodika muutusest.

Tööinspektsiooni teatel juhtus mullu kogu riigis 4117 tööõnnetust, millest 3014 olid kerged, 1087 rasked ja 15 lõppesid töötaja surmaga. 132 juhtumi asjaolud veel selguvad. Võrdluseks: tunamullu registreeriti 5167 tööõnnetust, millest 4037 olid kerged, 1119 rasked ja 11 lõppes surmaga.

Pärnu maakonnas pandi kirja 232 tööõnnetust, neist kergeid 164 ja raskeid 68. Ükski töötaja ei saanud surma. Numbrid näitavad olukorra paranemist maakonnaski: 2018. aastal juhtus 305 tööõnnetust, millest 233 olid kerged ja 70 rasked. Toona hukkus kaks nimest.

Varasema aastaga võrreldes on tööõnnetuste arv küll langenud, ent tingituna muudatusest andmete kogumisel. Nimelt tuleb  läinud aasta jaanuarist inspektsiooni teavitada vaid nendest kergetest tööõnnetustest, millega kaasnes töötaja töövõimetuslehele jäämine.

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu arvamuse kohaselt on töökeskkond Eesti ettevõtetes tervikuna veidi paranenud, soovitakse ja osatakse riske hinnata. Paraku ei saa raportida suurtest muutustest töökeskkonnas.

Rahul ei saa olla asjaoluga, et möödunud aastal kasvas surmaga lõppenud tööõnnetuste arv.

Maret Maripuu

“Raskete tööõnnetuste arv on jäänud sisuliselt samaks kui aasta varem,” märkis Maripuu. “Rahul ei saa olla asjaoluga, et möödunud aastal kasvas surmaga lõppenud tööõnnetuste arv. Kui liita siia 11 inimest, kes surid töökohal valdavalt terviserikke tõttu, oli eelmine aasta meie töötajaskonnale päris ränk.“

Õnnetusrohkeim oli taas metalltoodete sektor ja ohutuim kalandus. Pärnumaal osutusid probleemseimaks aga puidutööstus 36 ja tekstiilitööstus 33 õnnetusega.

Valdkonniti on tööõnnetuste arv vähenenud enim riigikaitses, avalikus halduses ja puidutööstuses. Maakondadest juhtus enim õnnetusi Tallinnas ja Harjumaal ning välismaal Eesti töötajatega Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles