Lauri Läänemets: Nutikad lahendused annavad maal hoogu

Lauri Läänemets
Copy
Mida oleks Pärnul vastu panna Viljandi Cleveroni arendustele, mis ei mõjutaks vaid ühte ettevõtet, vaid kohalikku ettevõtluskliimat tervikuna.
Mida oleks Pärnul vastu panna Viljandi Cleveroni arendustele, mis ei mõjutaks vaid ühte ettevõtet, vaid kohalikku ettevõtluskliimat tervikuna. Foto: Marko Saarm

Praegune Eesti on paljuski Reformierakonna kujundatud. 17 aastat järjepanu võimul olnud erakonda saab seostada Eesti mitme edulooga, aga Reformierakond kannab vastutust ühiskonna valukohtadegi eest.

Reformierakondlased on aastaid ülistanud turumajandust, kus kõigil on vabadus ja võimalus jõuda haljale oksale ning vaesus ja kehvad olud olevat enamasti inimeste enda valik. Neoliberaalid leiavad, et igaüks on oma õnne sepp, seda ääremaadelgi, ja riigi vastutus oma kodanike ees olgu minimaalne. Teisisõnu tuleb kodanikel avalike teenuste vähesus või puudumine oma taskust maksta kinni või neist suu puhtaks pühkida.

Selline inimesekauge lähenemine on toonud kaasa ebavõrdsuse kasvu: eelkõige Tallinn koos Harjumaaga aina suurendab vahet väikeasulate ja maapiirkondade ees. Tulemus on kõigile teada: elanike arv enamikus Eesti paikades muudkui väheneb, millel on otsene mõju koolidele, lasteaedadele ja töökohtadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles