Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
:format(webp)/nginx/o/2020/01/24/12891825t1hdcc2.jpg)
Kita talu vanaperenaine Aili Jürgenson paneb reedel leivateo käima. Võtab sügavkülmast anuma, tõstab sealt rukkijahu seest juuretisepätsi, murendab selle sõrmede vahel tükikesteks ja pistab suurde savikaussi vette ligunema.
“Päev otsa liguneb, õhtul panen jahu sekka, teen vedela pudrutaolise massi, riputan jahu peale. Järgmisel päeval, kui juuretis kerkib üles nii palju, nagu arvab, ja hakkab siis alla vajuma, panen sinna soola, suhkrut, varem panin nisujahu ka,” ei tee leivaküpsetaja retseptist saladust.