Pärnu kunstiklubi tähistab juubeliaastat ülevaatenäitusega

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kunstiklubi maalilaager Rõuges.
Pärnu kunstiklubi maalilaager Rõuges. Foto: Pärnu kunstiklubi

Ülehomsest esitlevad Pärnu kunstiklubi liikmed raekojas oma viimaste tegutsemisaastate jooksul valminud töid. Lõppenud aastal sai kunstiklubi 35aastaseks.

Tööd on tehnikalt ja temaatikalt väga erinevad nagu klubilised isegi: ühed leiavad naudingu looduse, loomade ja lillede kujutamisest, teised kalduvad abstraktsionismi, teatas Pärnu kunstiklubi liige Marju Loretson.

Igal inimesel on oma tee, kuidas ta kunstini on jõudnud: osa klubilasi on kunstiharidusega, osa on end täiendanud kursustel. Igaüks astub oma rada ja enamik kunstnikke maalimisega leiba ei teeni, aega kunstile näpistatakse põhitöö kõrvalt.

Näitusi tehakse kaks korda aastas ja osaletakse aktiivselt Pärnu kunsti ülevaatenäitustel.

Pärnu kunstiklubi näitus Pärnu raekojas toimub esimest korda.

Kuigi põhiliselt tegutsevad kunstnikud eraldi, maalitakse koos suvelaagris ja käiakse kunstnike majas ühiselt joonistamas. Mitmed kunstnikud on leidnud austajaid nii kodu- kui välismaiste huviliste seas.

2011. aastal 35aastaseks saanud Pärnu kunstiklubi ajaloo jooksul on arendatud koostöösuhteid eri maade kunstiklubide ja kunstnikega.

Koostegutsemine tekitab mõttevahetust, ideid. „Kuna kõigil on oma veendumused, ei saa me üksteist õpetada, küll arutleme koos loomingu üle,“ ütles Loretson. “Värvidega mängimine mõjub teraapiana ning kunstiklubi on mõttekaaslastega kokkusaamise koht.“

„Me saame üksteisest aru, kõigil on nn kunstikiiks. Koos töötades tekib mõnus ühine aura, mis annab palju jõudu ja tuge. Näitusteks valmistumine lisab maalimisele hoogu,“ lisas Loretson.

Kunstiklubisse kuuluvad Johanna Grauverk, Selma Juurikas, Lea Kuusk, Tiiu Kägo, Svetlana Markina, Aili Mets, Tiina Niin, Enri Pahapill, Ervin Raud, Margus Rikk, Ly Saat, Ella Zhuliene, Malle Heinonen, Marju Lorentson, Laine Rooväli jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles