Isemoodi kassitüdruk Amanda otsib oma kohta päikese all

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Seitsmekuune triibik Amanda on elus tundunud suurt valu, kuid on kõige kiuste elurõõmus nurrumootor.
Seitsmekuune triibik Amanda on elus tundunud suurt valu, kuid on kõige kiuste elurõõmus nurrumootor. Foto: MtÜ Seltskond Käppadel

MTÜ Seltskond Käppadel hoiukodus elab mullu juunis sündinud triibuline kassitüdruk Amanda, kes lühikese elu jooksul on palju läbi elanud ja edaspidi toimetab kolmel käpal.

Tootsis koduta loomade abistamisele pühendunud ühingu hoole alla tuli vigastatud kassipoeg Eestimaa loomakaitse liidu palvel.

“Meile jõudes oli kass väga kõhn, kõrvad lesti täis, ussid soolestikus. Peale selle ühel esikäpal vana paranenud vigastus, mille kohta arst oli andnud diagnoosi: surnud närvid, mida ei saa taastada,” rääkis vabatahtlik Aimar Paenurm. Kuidas kassipoja käpp vigastada sai, teab vaid tema ise.

Detsembris käis Amanda Tartus ortopeedil, et üle vaadata, mis tema elutust käpast saab. Paenurme jutu järgi see lihtsalt rippus ja paistis teda segavat. Tohtriga konsulteerides jõuti otsuseni Amanda edasise hea elukvaliteedi nimel esikäpp amputeerida.

Amanda on kass nagu iga teinegi, ta on harjunud kolmel käpal hakkama saama.
Amanda on kass nagu iga teinegi, ta on harjunud kolmel käpal hakkama saama. Foto: MtÜ Seltskond käppadel

Jaanuari keskpaiku operatsioon Tartu kliinikus õnnestus. “Homme läheme Amandal niite välja võtma, tundub, et ta tunneb end suurepäraselt,” rõõmustas Paenurm ja lisas, et Amanda on valmis maailma parimasse koju minema.

Kolmel jalal edukalt lippav kass on steriliseeritud ja kiibistatud. Vaktsineerimisega oodatakse nädala, sest operatsioonijärgsest ravikuurist peab enne veidi aega mööduma.

“Amanda elab meie juures hoiukodus, kus möllab koos nelja kassi, väikese koera ja küülikuga. Ja ega ta rotipuuregi tähelepanuta jäta. Ta on igati sotsiaalne nii loomade kui inimestega,” iseloomustas Paenurm miisut, kes hoolimata käpa puudumisest elab tavalist kassielu.

Nurrumootorgi pole elaval kassiplikal rikkis, see töötab pidevalt põrinaga. “Isegi arsti juures käies lasi ta valjult nurru ja proovis arstile musi teha,” lausus loomapäästja muiates.

Amandale sobib kodu, kus elab teisigi neljajalgseid.
Amandale sobib kodu, kus elab teisigi neljajalgseid. Foto: MtÜ Seltskond käppadel

Amanda ei pirtsuta toiduga, hoiukodus sööb ta toortoitu, ent krõbinaidki ei põlga ära. Liivakasti kasutamises on kiisu proff: ta oskab käia ka pealt avatud ehk hop-in tüüpi tualetis.

Uues kodus võiks olla mõni neljajalgne sõber. Pole vahet, kas kass, koer või küülik, peaasi, et on kellegagi mängida, sest Amanda on teiste loomade seltsiga harjunud.

Nurrumootor põriseb kassil pidevalt ja valjult.
Nurrumootor põriseb kassil pidevalt ja valjult. Foto: MtÜ Seltskond käppadel

Huviline peab arvestama, et looma ei tohi omapäi õue lasta, sest käpa puudumise tõttu ei pruugi tal õnnestuda ohu eest põgeneda, Amandale sobib ideaalis toakassi elu.

Paljusid koduta loomi näinud Paenurme jutu järgi pole kolme käpaga elu kassile sugugi keeruline: ta jookseb, ronib ja hüppab nagu iga teinegi kiisu. Küll mitte väga kõrgele, mistõttu tuleks talle võimaldada mitmetasandilisi ronimiskohti, et tal oleks võimalik põrandast kõrgemal käia. 

Kodupakkujatel tuleb täita kassivõtu sooviavaldus, mille leiab siit

Uude elukohta läheb Amanda loovutuslepinguga ja -tasu eest, et annetuste abil toimiv ühing saaks edaspidigi hädasolijaid aidata.

Huvilistel, kes soovivad kiisupreilile kodu pakkuda, tuleb ühendust võtta telefonil 5841 6002 või kirjutada e-posti aadressil kiisupoisid@gmail.com.

Õige pereni jõudmise korral saab MTÜga läbi rääkida transpordi asjuski.

Kolme käpaga elu ei ole Amandale sugugi keeruline.
Kolme käpaga elu ei ole Amandale sugugi keeruline. Foto: MtÜ Seltskond käppadel
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles