Galerii: koolinoored avaldasid linnaelu kohta julgelt arvamust

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy

Suvel tuiskab siin liiv. Talvel pole lund. Bussijaamas konutavad noored, Rüütli tänaval jalutavad turistid. Ebamäärasel aadressil asub kolledž. Kinos ja teatris on käidud. Korduvalt. Huvi­tegevust pakutakse: aga mida ja kus? Tööandja mind ei usalda: nii koristan põrandaid ja pesen nõusid, kuigi olen võimeline rohkemaks. Ma põrun kitsehüppes, ent triumfeerin võrkpallis. Avaldan arvamust, kuid mind ei võeta kuulda.

Tegelikult leidub Pärnus palju head. Noortel jagub kiitust. Kui anda neile mikrofon, haaravad nad aga sellest kinni ega pelga rääkida murekohtadest: teemadest, mis ei pruugi meeldida koolile, linnaisadele ega tööandjale. Vanemad inimesed ütlevad: “Rääkige!” Võimalus rääkida olevat pool võitu. Kas noore sõna maksab?

Eile pärastlõunal kohtusid Estonia spaa konverentsisaalis linna põhikoolide, gümnaasiumide, kolledži ja kutsehariduskeskuse ligemale 120 õpilast, osaledes Pärnu ühisgümnaasiumi õpilas­esinduse korraldatud arvamusfestivalil “Ühisfest. Pärnu – noorte inimeste linn”.

Vanematelt noortele

Ürituse juhatas sisse asjatundjate diskussioon, kus Pärnu kui noorte linna küsimuses avaldasid arvamust linnapea Romek Kosen­kranius, abilinnapea Varje Tipp, Estonia SPA Hotelsi juhataja Andrus Aljas, Pärnumaa arendus­keskuse juhataja Erik Reinhold, kultuurikorraldaja Karoliine Aus ja ühisgümnaasiumi direktor ­Anneli Rabbi.

Kõnelejad toonitasid, et tähtsaim on julgus võtta sõna ja näha oma tegudes väärtust. Vastasel juhul läheb kehvasti nii endal kui linnal. Nagu märkis päeva juhtinud kirjanik Sass Henno: kui noorel läheb hästi, saab sellest kasu Pärnu. Ja kui linnal hakkab seeläbi paremini minema, jõuab hea nooreni tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles