Andrus Kärpuk: Tasuta bussisõitja tarkuseterad

Andrus Kärpuk
, Pärnumaa ühistranspordikeskuse juhataja
Copy
Mõistlik on bussi sisenemisel oma ühistranspordikaart registreerida, valideerida või piiksutada kui vahele jäämisel korrakaitseteenistuse bussis selgitusi anda.
Mõistlik on bussi sisenemisel oma ühistranspordikaart registreerida, valideerida või piiksutada kui vahele jäämisel korrakaitseteenistuse bussis selgitusi anda. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa ühistranspordikeskus saab järjest rohkem teateid ­bussides tasuta sõiduõiguse ­vale kasutamise kohta. Eriti puudutab see õpilasi. Et tasuta sõitjad ei saeks oksa, mille peal nad istuvad, kordame reeglid üle. Järgnev ei puuduta neid sõitjaid, kellele on ühistranspordiseaduse 34. paragrahvi alusel antud tasuta sõit (koolieelikud, puudega kuni 16aastased, sügava puude ja raske nägemispuudega inimesed).

Esimene reegel on, et sõiduõiguse kasutamiseks peavad kõik sõitjad igal bussi sisenemisel oma bussikaardi valideerima. See kehtib samuti tasuta sõitjate kohta. Inimene võib küll vastata prii sõidu tingimustele, kuid selle õiguse kasutamiseks tuleb oma sõit alati registreerida, valideerida, piiksutada. Kuidas keegi on harjunud seda nimetama.

Näitena võib tuua võrdluse sünnipäevalapsega, kes on saanud kingiks raamatupoe kinkekaardi. Kuigi tal on õigus saada tasuta raamat, ei tohi ta poeriiulilt võetud teosega niisama minema jalutada. See oleks vargus. Tasuta raamatu saamiseks tuleb kinkekaart kassas registreerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles