Pärnus esineb kurt Šoti löökpillilegend

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Šoti löökpillimängija Evelyn Glennie saab mängida tänu sellele, et löökpillid tekitavad vibratsiooni, mida on võimalik tajuda ka kurdina.
Šoti löökpillimängija Evelyn Glennie saab mängida tänu sellele, et löökpillid tekitavad vibratsiooni, mida on võimalik tajuda ka kurdina. Foto: James Callaghan

Evelyn Glennie on Šoti löökpillimängija, kellele on omistatud üle 100 autasu, nende seas kaks Grammyt ja Polar Music Prize.

Ta on esinenud olümpiamängude avamisel, musitseerinud kuulsate orkestrite ja dirigentidega, ansamblipartneritega Björkist Fred Frithini, andnud välja üle 30 CD.

Muu hulgas teeb muusiku eriliseks, et lapsepõlves kaotas ta kuulmise, kuid sellele vaatamata otsustas 15aastaselt pühenduda täielikult muusikale. Noor muusik ei teadnud, et soololöökpillimängija eriala pole olemas, ja nii saigi temast 20. sajandi esimene soolokarjääriga löökpillivirtuoos.

Glennie saab mängida tänu sellele, et löökpillid tekitavad vibratsiooni, mida on võimalik tajuda ka kurdina.

Muusikaõpetaja õpetas teda tunnetama helikõrgusi kogu kehaga ja arendama muid meeli.

“See, et kaotasin kuulmise, tegi mind paremaks kuulajaks,” on Glennie öelnud oma fenomenaalse võime ja missiooni kohta.

Pärnu kontserdimajas astub Glennie üles ülehomme Šoti improvisatsioonilise trioga HLK koosseisus Richard Harrold (klaver, kompositsioon), Ant Law (kitarr), Richard Kass (trummid). Glennie ise valitseb laval tervet patareid löökpille ja ühendab oma rütmipoole trio muusikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles