"Eesti Laul 2020". Frederik Küüts: Suudan end 20aastaselt muusikaga ära elatada

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Vändrast pärit Frederik Küüts on lava jaganud suurte artistidega, nagu Daniel Viinalass, Victor Crone, Jüri Pootsmann, Elina Born ja nublu. 
Vändrast pärit Frederik Küüts on lava jaganud suurte artistidega, nagu Daniel Viinalass, Victor Crone, Jüri Pootsmann, Elina Born ja nublu. Foto: Erakogu

Vändras Vihtra külas üles kasvanud 20aastane Frederik Küüts mäletab eredalt, millal tärkas muusikahuvi. Lapsepõlves jäi isa süles istudes kõrvu makist mängiv ­pala. “Issi, kes laulab?” küsis uudis­himulik poiss. “Freddie Mercury. Sina said tema järgi nime­,” vastas papa.

See oli murdepunkt. Poiss tuulas ansambli Queen diskograafias ning vaatas 1970. ja 1980. aastate rokibändide kontsertide salvestusi.

Pilliõppimine tundus loomulik. Kiirelt selgus, et Küütsile sobib kitarr. Nii lõpetas ta edukalt Vändra ja Pärnu muusikakooli. Suvepealinnas lihvis ta kitarri- ja lauluoskust Marek Taltsi, Laura Junsoni ja Erko Niidu käe all. “Nemad kolm tegid minust inimese, kes olen praegu,” on Küüts tänulik.

Aastal 2015 tõusis Küüts ­Eesti muusikataevasse, kui liitus poistebändiga Beyond Beyond. Aastast 2017 hakkas Vändra poiss ajama oma rida. Junsoni ja Niidu tõukel valmis Pärnu stuudios ta esimene plaat.

Praegu tegutseb ta kitarristi ja laulukirjutajana. Eesti Laulul osaleb ta täna sahtlis istunud laulupõhjast ja koostööst lauljanna Anett ­Kulbiniga valminud palaga ­“Write about me”.

Beyond Beyondi aeg oli pöörane. Kuidas te ajale tagasi vaatate?

Sain 16aastaselt kirjutada lugusid Eesti tipp-produtsentidega ­nagu Stig Rästa, Vallo Kikas ja Ago Teppand. See on hindamatu väärtusega. Kui varakult alustada, hakkavad asjad varakult juhtuma.

Tegelesin samal ajal oma plaadiga. Nägin kuulutust, millega otsiti poisse, kes laulavad ja kirjutavad lugusid. Otsisin ja võtsin igast võimalusest kinni. Kuid ma ei teadnud, et kokku pandi poistebänd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles