Selgus Endla tänavune suvelavastus

Pärnu Postimees
Copy
Endla teatri tänavuses suvelavastuses “Põrgupõhja uus Wanapagan” mängivad Triin Lepik ja Ago Anderson.
Endla teatri tänavuses suvelavastuses “Põrgupõhja uus Wanapagan” mängivad Triin Lepik ja Ago Anderson. Foto: Kalle Veesaar

Pärnu Endla teatri 2020. aasta suvelavastus on Anton Hansen Tammsaare “Põrgupõhja uus Wanapagan”. Tüki lavastaja on Kaili Viidas, dramatiseerija Ott Kilusk ja kunstnik Arthur Arula.

Kui inimene maa peale tuleb, hakkab ta otsima õnne. Nii on see kõikides vanades lugudes, muinasjuttudes ja moodsates romaanideski. Inimene ise arvab, et mida rohkem õnne, seda lähemal õndsusele. Õnn on maine: see tekitab kõhus sooja tunde ja tirib suu kõrvuni. Nõnda kulgeb inimene selles eksituses elu lõpuni ja läheb põrgu, sest lootis õnne kaudu õndsaks saada.

Kui Vanapagan maa peale tuleb, tahab ta õndsaks saada, sest muidu pole ta põrgus õnnelik. Õndsus on aga taeva asi ja selleni jõutakse alandliku meele abil. Aga kui Vanapagana meele vallutavad viha ja lihahimu, lein ja õrnus, saab temast inimene. Tumeda siuna väänleb ümber tema ihu armastus, mis on surmast suurem. Armastus, mis puhkeb õide raevukast sigimisest, vägivaldsetest surmadest ja südamevalust. 

Aga mida teeb Vanapagan, kes on eksinud ja enam edasi minna ei mõista? Ta läheb algusesse tagasi …

Tammsaare viimane romaan kuulutab ette meie kaasaega: tõejärgset ajastut, milles me juba mõnda aega elame. Maailmas on kohutav hulk sõnu ja nii võib sündmust või nähtust jutustaja perspektiivist kirjeldada nii hea kui halvana. Ja kõigil on õigus. Maailm läheb ikka veel iga päevaga hingetumaks ja lõhkisemaks, kurjad teevad head ja head teevad kurja. Lõppu aga ei tule ja kõik keerleb edasi. Ainus, mida pole, on lunastus. 

Endla suvelavastuses mängivad Ago Anderson, Tambet Seling, Triin Lepik, Kadri Rämmeld, Peeter Tammearu, Karin Tammaru, Sten Karpov, Kärt Tammjärv, Ott Raidmets, Risto Vaidla, Indrek Taalmaa, Carmen Mikiver, Ireen Kennik, Fatme Helge Leevald, Sander Rebane, Meelis Rämmeld.

Valguskunstnik on Margus Vaigur ja muusikaline kujundaja Tauno Aints.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles