20aastane pärnakas võitis Rootsis oma viienda maailmameistritiitli

Joel Kukk
Copy
Rasmus Maalinn kihutas Rootsis nii EMil kui MMil kullavääriliselt.
Rasmus Maalinn kihutas Rootsis nii EMil kui MMil kullavääriliselt. Foto: Robert Hajduk/eesti Jahtklubide Liit

Täna Rootsis Furudali järvel lõppenud noorte ja juunioride jääpurjetamise tiitlivõistlustel teenisid meie sportlased kolm kulda, hõbeda ja kaks pronksikarva medalit.

Maailmameistrivõistlustel pani DN-klassis seitsme sõidu kokkuvõttes oma paremuse taas maksma 20aastane pärnakas Rasmus Maalinn, hõbedale tuli poolakas Gustaw Micinski ja pronksile purjetas Pärnu tiimi kuuluv pealinna noormees Melvin Aasav.

Esikuuikusse mahtusid veel rootslane Oskar Svensson, venelane Mark Lisovitcki ja poolakas Wojciech Klimaszewski. Teistest eestlastest oli Daniel Rüütel kaheksas, Jorgen Kuivonen 13., Karl Ader 19., Pert Salundi 24. ja Karel Ratnik 25.

“Täna oli mul vaja tiitli võitmiseks kahest sõidust ühes esimesena finišeerida ja selle ülesandega sain kohe hakkama,” rääkis omaealiste viiekordne maailmameister Maalinn. “Kuna hommikul tegin jalale veidi häda, otsustasin viimasesse sõitu mitte minna. Pärastlõunal korraldati kolm Euroopa meistrivõistluste starti ja esialgu oli mul plaan paiste läinud jalaga neid kõrvalt vaadata. Treenerid laitsid selle mõtte maha ja hankisid kohtunikelt loa kasutada startimisel kõrvalist abi. See oli õige otsus, sest nii suutsin oma kelgu potentsiaali sel nädalal maksimaalselt ära kasutada.”

13aastane Andrias Sepp toob Rootsist Euroopa kulla ja maailma pronksi.
13aastane Andrias Sepp toob Rootsist Euroopa kulla ja maailma pronksi. Foto: Eiliki Pukk/pärnu Jahtklubi

Kuni 16aastaste Ice Optimisti klassis pidi avapäeva järel teist kohta hoidnud 13aastane Jõõpre kooli õpilane Andrias Sepp leppima poolakate Mateusz Gigielewiczi ja Anielka Graczyki järel kolmanda pjedestaaliastmega.

Georg Paomees oli seitsmes, Lisbeth Taggu sai üldarvestuses kaheksanda ja tüdrukute seas neljanda koha. Angeliina Maria Isabel Õunap oli 11., Artur Ader 15., Henri Lember 16., Laura Marii Taggu 17., Sten Erik Mägi 19. ja Emma Mia Kaar 20.

DN-klassi Euroopa meistrivõistlustel kihutas Maalinn kõigis kolmes sõidus võidukana üle lõpujoone. Hõbedavääriliselt seilas Aasav ja pronks riputati poolaka Micinski kaela. Kuivonen lõpetas regati 12. kohal, Ader oli 18., Ratnik 23., Salundi 24. ja Rüütel 26.

Ice Optimistide konkurentsis napsas kulla mullune maailmameister Sepp, vähemkirkad medalid kuulusid Poola piigadele. Hõbedale tuli Maria Konarzewska ja pronksi sai Amelia Potejko. Läinud aastal nii MMil kui EMil tüdrukute meistriks pärjatud Lisbeth Taggu pidi seekord leppima kuuenda tulemusega, Ader oli seitsmes, Paomees kaheksas ja Õunap üheksas. Mägi oli 15., Laura Marii Taggu 16., Lember 19. ja Kaar 20.

Eesti noori jääpurjetajaid juhendasid tiitlivõistlustel Rootsis Elise ja Viktor Umb ning Mihkel Kosk.

“Enamikule meie lastest oli Rootsi MM selle hooaja esimene võistlus ja tore oli tõdeda, et iga sõiduga tundsid nad ennast üha kindlamalt,” rääkis Elise Umb. “Mullu Ice Optimistil kihutanud Karel ja Pert võistlesid esimest korda DNil. Meie kõige nooremad jääpurjetajad Emma Mia ja Laura Marii said rahvusvahelises seltskonnas hulga väärtuslikke kogemusi. Lisbethil seekord ei vedanud, MMi avapäeval toimunud kokkupõrkest said kannatada tema kelgu roolisüsteem, põiktala ja üks uisk. Üritasime anda endast parima, aga kõiki vigu ei õnnestunud likvideerida ja kahe järgmise sõidu tulemused tuntavalt kannatasid selletõttu.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles