Mehis Born: Minust pidi saama tisler, nagu olid isa ja vanaisa (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Kaitseliidu Pärnumaa maleva liikmena on Mehis Born paljude ajalooliste sündmuste algataja ja kaasosaline, nii nagu metsavend Ants Kalju­ranna mälestusüritusel Mihkli kirikaias.
Kaitseliidu Pärnumaa maleva liikmena on Mehis Born paljude ajalooliste sündmuste algataja ja kaasosaline, nii nagu metsavend Ants Kalju­ranna mälestusüritusel Mihkli kirikaias. Foto: Mailiis Ollino

Tagasihoidliku olemise ja kujuka ütlemisega Mehis Borni terekäsi on tugev nagu kohane mehisele mehele, kes on õppinud tisleriks, teinud läbi üleelamisõppe instruktori kursused ja olnud Kaitseliidu kolme maleva pealik. Enda kohta ütleb reservmajor Born, et ta on Vana-Pärnu poiss, kes elab perega oma lemmikkohas: isa ehitatud majas. Meenutades värvikalt lapsepõlve, mil kaldakarjamaal jalutasid lehmad ja naabrusest sööbisid mällu legendaarsed Türgi Leida ja Kulla Oss.

Ennast tituleerib Born kui Kaitseliidu vabatahtlikku ajaloopealikut ja noorteinstruktorit. Koostöös ajakirjaniku ja ajaloo­lase Merike Jürjoga koostas ta teabe- ja fotorohke kogumiku “100 aastat Kaitseliitu Pärnumaal 1918/2018”, millel aja kulgedes on hindamatu väärtus.

Vanapärnaka süvenenud ­huvi möödaniku vastu ja mõttekaaslus sõjahaudade hoolde liidu, endiste metsavendade liidu ja muude asjaomaste organisatsioonidega on kustutanud ajaloo valgeid laike. Toonud esile näiteks metsavennad Mihkel Havi, Ants Kaljuranna, Kaitseliidu sõjaeelse malevapealiku Tõnis-August Avingo, major Hengo Tulnola. Neid meenutavad mälestustahvlid kodumajadel ja mälestuskivid kirik­aedades. Seejuures on Born mõtisklenud, kui mõistlik oli metsavendade osutatud vastupanu. Ta ei kahtle, et see oli õigustatud: sellest toitus juur, millest kasvasid välja Eesti Vabariigi taastajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles