Jõgeva lajatab tordiga näkku

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Sandra Jõgeva trükkis ühiskonnakriitilised fotod vahvlipaberile, mis on kinnitatud suurtele aleksandrikookidele.
Sandra Jõgeva trükkis ühiskonnakriitilised fotod vahvlipaberile, mis on kinnitatud suurtele aleksandrikookidele. Foto: Urmas Luik

Aleksandrikoogil on võimas vägi. Või siis pikk säilivusaeg. Kui varemgi omapäraseid argielust laenatud lõuendeid, nagu näiteks õhupall-patju, ühiskonnakriitiliste teoste loomiseks kasutanud Sandra Jõgeva sättis Fotofesti avamisel kuu tagasi roosa suhkruglasuuriga kaetud seitsme surmapatu koogid üles Pärnu keskraamatukokku, ei julgenud küll uskuda, et need peavad seal veebruari lõpuni vastu.

Raamatukogu lugemissaali kõrval enamasti autoriehteid, portselani või nahkehistöid eksponeerivate vitriinide klaasmüürist ei pääse läbi ükski magusasõbrast vandaali käsi. Igaks juhuks astus Jõgeva siiski enne advokaadi ­juurest läbi. Mitte maiasmokkade, vaid sõnumite ja piltide pärast, mis ta oma fotokunstiteostele panna lasi.

Need fotod on tehtud eesti inimestest selja tagant avalikus ruumis ja sündmustel. Inimesed ei ole äratuntavad, kuid toodud on kokku­puude, miks Jõgeva ja nende isikute vahelt must kass läbi jooksis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles