Briti ajaleht piilub Kihnu ja Manija naistele pühendatud raamatusse

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Norra fotograaf Anne Helene Gjelstad pildistas 11 aasta jooksul Kihnu ja Manija naisi. Portreed, looduskaadrid ja lood ilmusid jaanuaris raamatus “Big Heart, Strong Hands” (“Suur süda, tugevad käed”). 
Norra fotograaf Anne Helene Gjelstad pildistas 11 aasta jooksul Kihnu ja Manija naisi. Portreed, looduskaadrid ja lood ilmusid jaanuaris raamatus “Big Heart, Strong Hands” (“Suur süda, tugevad käed”). Foto: Anne Helene Gjelstad

Auhinnatud Norra fotograaf Anne Helene Gjelstad armastab pildistada inimesi. Viimased 11 aastat jäid tema kaamerasilma ette Kihnu ja Manija naised. Lummavatest portreedest ja elust väikesaartel ilmus jaanuaris raamat “Big Heart, Strong Hands” (“Suur süda, tugevad käed”, L. V.), mis on fotokunstniku viis hoida elus erilist ja hääbuvat kultuuri.

Teos on lugu naistest. Neist, kes isoleeritud. Inimestest, kes kandnud sajandeid kogukonna vaimu ja pärandit. Autor nimetab Kihnu ja Manija saart viimaseks paigaks Euroopas, kus säilinud matriarhaalne kultuur.

Briti ajaleht The Guardian avaldas täna artikli, mis piilub fotograafi raamatusse, näidates kaadreid naiste elust.

Gjelstad pildistas üles saarerahvaste rõivad, kodu ja looduse. Samuti sai külaline osa Kihnu matusetraditsioonist.

Fotoseeriat täiendavad lood, mida kohalikud olid valmis võõraga jagama. Gjelstad soovib näidata erilise ühiskonna arengut. Rääkida raskest ajaloostki. Tutvustada neile omast pärimus- ja rõivakultuuri. Samuti küsides, kui kaua väike kogukond lääne normide ja trendide kiuste vastu peab.

Kaameraga jäädvustatud naistest on praegu elus kaks: Järsumäe Virve ja Lohu Ella. Gjelstadil õnnestus kaadrisse saada meie seast lahkunud Saundi Manni, Vahtra Helju, Rilka Anni, Oia Anni, Neeme Mari, Koksi Leida ja Tilli Alma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles