Kalev Kaljuste: Turbaväljadest kujunes ihaldatud maa

Kalev Kaljuste
Copy
18. veebruaril 2020 toimus Tootsi tuulepargi rajamiseks vajaliku maa enampakkumine, mille võitis Eesti Energia, pakkudes 51,5 miljonit eurot.
18. veebruaril 2020 toimus Tootsi tuulepargi rajamiseks vajaliku maa enampakkumine, mille võitis Eesti Energia, pakkudes 51,5 miljonit eurot. Foto: Mailiis Ollino

Tootsi tuulepargi saamise lugu algas minule kui vallavanemale 2010. aasta ­sügispäeval, kui AS Tootsi Turba juht ­Mati Puuronen helistas ja ütles, et 2011. aastal suletakse Tootsi briketivabrik (pandi kinni 24.05.2011).

Kuna vabriku sulgemine mõjus piirkonna inimestele lausa katastroofilaadselt, võtsin ühendust maavanemaga ja korraldasime Tootsi-teemalise kohtu­mise. Sellel koosolekul arutasime tuulepargi mõtte üle Tootsi Suursoos.

Varem olin seda arutanud Vändra metskonna (tegemist on riigimetsa majandamise keskuse maaga) ülema Jaan Käguga ja temale idee meeldis. Mäletan, kui Kägu ütles, et ammendunud väljad tuleks taas metsastada, aga see on kallis tegevus.

Ametlik Tootsi tuulepargi projekti algus oli minu silmis 10. detsembril 2010 saadetud e-kiri, kus kutsusin asjaosalisi esimesele nõupidamisele, et arutada tuuleenergeetika võimalikkuse üle Tootsi Suursoos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles