Sisukord
Elu
Postimees

Pärnus valmis tee Hiina suursaadiku abikaasa juhendusel

3 min lugemist
Hiina suursaadiku abikaasa Sun Peng jälgib, kuidas läbipaistvas kruusis võtab tee sinna pandud lehtede värvi. FOTO: Urmas Luik

Tee kui turgutava joogi valmistamine on Hiinas rituaal, tunde vältav kombe­talitus, milles väljendub iidne tava vanasõnaga, et esimene tass teed on maitseks, teine naudinguks, kolmas rõõmuks ja neljas lõõgastuseks.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Kuidas ja millest jooki valmistada, selgitas Pärnu südalinnas Café Grandis teetseremoonial Hiina suursaadiku abikaasa, tee-ekspert, Pekingis ajakirjanikuna töötanud Sun Peng. Fotod ja seletused lisas reisiajakirjanik Thea Karin ja värvikad maalid pani välja kunstnik Tiina Ojaste, kellele loometööks andis inspiratsiooni suursaatkonna kutsel tehtud reis Hiina vähem väisatud paika­desse ja teeistanduste ja -muuseumide külastamine.

Öeldud õhtul jälgis Hiina ­traditsioonilist teetseremooniat ehk gongfu cha’d paarkümmend silmapaari. Mida aeg edasi, seda enam kinnistus huvilistes tarkus, et nii kann kui tassid tuleb ­eelsoojendada ja rohelist teed serveeritakse vaid läbipaistvas klaasis. Siis on näha, kuidas ­“roheline käevõru kukub jõkke” ehk klaasi asetatud teelehed värvivad vee rohelisemaks ja lehed vajuvad põhja. Neid ei kougita sealt välja, vaid valatakse taas peale kuuma vett.

28.02.2020 03.03.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto