Vallo Kappak: kui omal on kõht täis, tuleb osata oma ninaesist jagada, vastasel juhul võib end lõhki süüa.

Copy
ValiceCar investeerib oma tehnikasse, pildil pilku püüdev kallur-poolhaagis.
ValiceCar investeerib oma tehnikasse, pildil pilku püüdev kallur-poolhaagis. Foto: ValiceCar OÜ

Edukas ja eeskujulik maakuivendus- ja maaparandustööde, kallurvedude ja puistematerjali müügiga tegelev ettevõte. Suurtes mahtudes toetatakse ka sporti ja kultuuri.

Pärnumaa kohalik ettevõtja Vallo Kappak on igati tegus mees, kes viimase 15 aastaga üles ehitanud eduka ja eeskujuliku maakuivendus- ja maaparandustöödega, kallurvedude ja puistematerjali müügiga tegeleva ettevõtte ValiceCar OÜ. Mees toetab suures mahus erinevat sporti, kultuuri ja teisi abivajajaid, ent pole seejuures unustanud  kõige kallimat vara – oma pere, kus kasvab neli toredat last.

ValiceCar OÜ tähistab sel kuul oma 15. sünnipäeva. Selle ajaga on ettevõte saavutanud kindla koha oma tegevusvallas ning on usaldusväärne koostööpartner, kellel ei jää maksmata ükski arve. Uhkusega märgib mees, et õnneks on talle kodust kaasa antud põhitõed – „võlg on võõra oma" ja "kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab". Need on tarkused, mis aidanud üle saada  tagasilöökidest ning hoida sirget joont ettevõtluses. Kappak on ka seda meelt, et liiga suuri hüppeid pole mõtet teha, sest maandudes peavad jalad kandma, mis tähendab, et tugevat ettevõtet ja meeskonda saab üles ehitada vaid kannatliku meelega.

Valu ja võlu täis algus

Vallo Kappak oli vaid 20aastane, kui otsustas, et nüüd on aeg hakata ettevõtet looma. „Kuna ma olen kasvanud maal vanemate talus ja kokkupuude tehnikaga oli igapäevane, tundus kiireim lahendus midagi ise teha just tehnika näol ja seepärast saigi ostetud esimene kallur,“ meenutab Kappak 15 aasta taguseid otsuseid. Kallur oli algajast ettevõtjast kolm aastat vanem, mis tähendas, et kui mehe enda kohta võis öelda noor, siis kalluri kohta seda kindlasti enam öelda ei saanud. Päevi näinud kallur vajas sageli remonti ning selle hinda läks nii mõnigi öö.

Abruka sadama pargase tühjakslaadimine.
Abruka sadama pargase tühjakslaadimine. Foto: ValiceCar OÜ

Nüüd, 15 aastat hiljem, on Kappak leidnud end aegajalt mõtisklemas, et mida teadis üks 20aastane ettevõtte juhtimisest, veel vähem veoauto juhtimisest: isegi seadus annab õiguse alles 21 aastaselt raskeveokit juhtida. Kuid noore mehe distsipliin, kindel ja rahulik meel, lisaks ema poolt saarlase jonnakus ja isa poolt kaasa antud töökus olid ja on jätkuvalt need tugeva enesekindluse alustalad, mis andnud julguse võtta suuri riske. Mees nendib, et eks teadmatusest ole tehtud ka vigu, kuid oluline on nendest õppimine.

Vigade vältimiseks otsustas mees minna Tartusse õigust õppima. Õppima ajendas teda ka tõsiasi, et ehitusvaldkonnas tuleb aegajalt ette olukordi, kus pahatahtlikult ei maksta arveid ning oskus enese eest seista on vajalik. Võitlus võlgnikega oli firmajuhi sõnul just ettevõtte algusaastatel suurimaks väljakutseks.

Ettevõtte algusperioodi jääb ka majanduslanguse aeg. Kui 2009 ja edasi aastad olid majanduses masendavad, siis ValiceCar OÜ-le üllatuslikult head. Ettevõtja põhjendab, et selleks hetkeks oli neil vajalik kogemus olemas ja hea meeskond koos. „Väikese ettevõtte jaoks ei ole palju vaja. Paar head objekti ja sellest piisab.“ Kappak meenutab, et tol ajal vedasid nad Virtsu ja Kuivastu sadamatesse materjali ja vedu käis 24/7. Ühtegi tööotsa sel ajal käest ei antud. „Mäletan sellest ajast päevi, mil olime tööl nii ööl kui päeval ja oli aegu, kus olime sedasi üleval 3 ööpäeva järjest.“

Tänaseks on Vallo Kappak üles ehitanud ettevõtte, millega soovitakse koostööd teha ja kus ka töötada on hea.  „Vallo arvestab meie kõigiga, on toeks ja peab oluliseks, et saaksime areneda. Kui räägime, leiame alati kompromisse! Lisaks võin ma julgelt väita, et ta on meie isiklik psühholoog, suudab toimetada nii, et kõik on rahulolevad. Ta hoiab meie meeskonda tugeva tervikuna. Oleme uhked, et saame olla osa ValiceCar´ist," kinnitab ettevõtte raamatupidaja Carmen Kaas. Sellele lisab firma projektijuht Mati Tõnisson, et nende pealiku näol on tegemist ka ülikiire taibuga, laia silmaringiga, kannatliku ja „kümme korda mõtleb, üks kord ütleb“ mehega.

Väikesest käibest, hea ja täpse tööga, maksimaalne tulemus

ValiceCar OÜ-l on tänaseks ette näidata mitmeid edukaid, sealhulgas keerulisi projekte. Peamiselt tegutsetakse Pärnu ja – Läänemaal, kuid ka Eesti väikesaartel. Näiteks Ruhnus 

rekonstrueeriti alles hiljaaegu diiselelektrijaam, Kuressaare haigla juurde ehitati kopteriplats ning aasta tagasi laiendati Ruhnu sadamat.

Laiendatud Ruhnu sadam. Fotod: 3 x ValiceCar.
Laiendatud Ruhnu sadam. Fotod: 3 x ValiceCar. Foto: ValiceCar OÜ

Üks objekt, mis siiani mehel eredalt meeles, on ühe tuuliku aluse ehitamine merre Saaremaal 11 aastat tagasi. Noorte poiste jaoks oli see tohutu väljakutse. Töö tehti ära ühe kuuga ning viis korda soodsamalt kui järgmine pakkuja seda teinud oleks. "Küsisin toona meie kopamehelt Erkilt, kas tahad seda teha ja kas saame hakkama, mille peale ta vastas, et tahaks küll midagi põnevat teha, sest kraavikaevamine ongi ära tüüdanud," meenutab Kappak. „Selle objektiga tegelemine andis enesekindlust, kuna konkurendid mainisid pidevalt, et me ei saa sellega hakkama,“ lisab Kappak uhkusega.

Tööd on tehtud palju, kuid ahneks pole mindud. Töid võetakse vastu täpselt sellises mahus, et lubadustest ja tähtaegadest suudetakse kinni pidada. „Tahame võtta väikesest käibest, hea ja täpse tööga, maksimaalse tulemuse. Olen kuulnud väljendit, et teenitakse käibe pealt ja seetõttu on suurtel ehitusfirmadel meist kordi ja kordi suuremad käibed, kuid poole väiksem kasum. Mina leian, et kui on suured käibed, siis on ka suuremad eksimise võimalused,“ ütleb ettevõtja. Kuid just eksimustele ValiceCar OÜ oma tegevuses ruumi jätta ei soovi.

Pere jaoks olemas olemine nõuab tasakaalu leidmist

Lapsed on iga lapsevanema suurim vara, Vallol Kappakul on seda vara suisa neljakordselt – peres on 2 tütart ja 2 poega. Mees märgib, et teeb küll palju tööd, ent on laste jaoks alati olemas. Positiivne on seegi, et töö on Eestis ja koju saab minna enamasti igal õhtul. Ta toob välja, et töö ja pereelu vahel tuleb leida tasakaal, et pakkuda lastele kõike. „Arvan, et olen selle tasakaalu leidnud.“

Sport on kirg

ValiceCar OÜ eduka tegevuse tõttu on Kappak saanud võimaluse ja võtnud oma südameasjaks toetada neid, kel abi vaja. Üsna suurtes mahtudes toetatakse sporti ja kultuuri. „Olen seda meelt, et kui minu kõht on täis, pole mul kahju seda teistega jagada, sest muidu söön end lõhki,“ nendib ettevõtja lisades, et sporti toetab ta ehk kõige enam just seetõttu, et tema enda sportlase tee lõppes hetkel, mil tuli tööle minna. „Kuna minul polnud võimalust spordiga tõsiselt tegeleda olen panustanud sportlastesse, et nemad ei peaks oma teekonda pooleli jätma ja saaks teha seda, mis neil hästi välja tuleb,“ põhjendab mees.

Läbi aja on toetatud noortesporti, palju erinevat motosporti, võitlussporti, tantsijaid ja mitmeid olümpia sportlasi, sealhulgas Andrei Jämsat. Sportlaste nimistusse on lisandunud ka lootusandev motosportlane Kevin Saar, kes tuli möödunud aastal juba kolmandat korda guadide Euroopa meistriks. Lisaks kannab ValiceCar nime lausa kohalik rannajalgpalli meeskond, FC ValiceCar, mis sai alguse 2007. aastal ning on toonud Eestile palju kuulsust.

Samuti toetatakse Pärnu vabavõitlusklubi MMAces. Kappak märgib, et MMA ehk vabavõitlus on Pärnus saanud populaarseks ning ta panustab sellesse rõõmuga, et puhastada aastakümnetega halva maitse saanud võitlusspordi mainet.

Mees ise on neljakordne Eesti meister vabavõitluses, kes juba tuleval kuul asub oma tiitlit kaitsma. Kappak sõnab, et sport on olnud tema kirg kogu elu.

„See on kindlasti üks minu väljaelamise viis. Üritan treenida igapäevaselt - see hoiab minu mõtted värsked ja pea selge.“

KOMMENTAAR

Eido Tasalain Sihtasutus Jõulumäe Tervisespordikeskus juhatuse liige

Möödunud aastal võtsime ette Jõulumäe Tervisespordikeskuse parkla juurdeehituse töö ning kuulutasime välja hanke.  Hanke võitjaks osutus ValiceCar OÜ, kellega oleme ka varasemalt koostööd teinud. Meil oli ääretu rõõm, et just ValiceCar OÜ selle töö endale sai, kuna oleme ka varasemalt nendega koostööd teinud ning töö on sujunud alati väga professionaalselt, soodsalt ja kiirelt. Ka parkla ehitus tehti ära ülikiirelt – hanke kuulutasime välja möödunud aasta mai kuus, hankevõitja selgus juuni kuu alguses ning pärast jaanipäeva oli meil parkla olemas. Võin käsi südamel öelda, et Vallo Kappaku juhitud ValiceCar OÜ on usaldusväärne – kõik, mis kokku lepitud, saab ka tehtud!

Copy
Tagasi üles