Art brut‘i meistri Aivar Kurvitsa sõnad liuglevad pintslitõmmetes

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Aivar Kurvits on Eesti suurim art brut’i meister.
Aivar Kurvits on Eesti suurim art brut’i meister. Foto: Mark Soosaar

Oleme füüsiliselt ja vaimselt terved, ent tegeleme tihti tühja-tähjaga. Suuname energiat teiste haavamisse: lööme ja vajutame kaaslaste valusatele punktidele. Viskame sõnakive ja alandame. Otsime viise teistele ära teha. Lösutame diivanil ja nähvame isale.

Kasutame oma tervist, võimalust rääkida ja joosta, rumalalt.

Meiega elavad inimesed, kelle iga päev möödub puuduste ja takistuste kiuste. Kuid sellest olenemata tundub, et nad suudavad tihti palju rohkem kui meie. Võib-olla on praegune inimene lihtsalt mugav ega viitsi pingutada.

Siis näeme, et suure osa elust laste- ja hooldekodudes veetnud meie kandi kunstnik Aivar Kurvits avab Stockholmis näituse, ja vaatame endale otsa. Just inimesed nagu Kurvits mõjuvad tihti inspireerivamalt kui maailma suured liidrid. Tal pole ette näidata ülikoolidiplomeid. Ta ei astu inimeste ette uhkes ülikonnas ega kasuta keerulisi sõnu. Mehe mõtted on peidus kunstis ja liuglevad pintslitõmmetes.

Pärnu uue kunsti muuseumi eestvedaja ja kunstisõber Mark Soosaar käis jõulude eel Stockholmi Inuti galeriile välja idee, näitamaks Kurvitsa kui Eesti ühe suurema art brut’i meistri töid. Inuti, mis keskendub kunstihuviliste vaimupuude ja autismispektri häirega inimestele, kutsus meie kandi mehe veebruari lõpus külla, ühes kümmekond maali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles