Analüüs ⟩ Pärnu võimuliidu uus koalitsioonilepe on vanaga üsna sarnane

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Valimisliidu Pärnu Ühendab juht Romek Kosenkranius, Keskerakonna Pärnu piirkonna esimehe kohusetäitja Marko Šorin, Eesti Konservatiivse rahvaerakonna Pärnumaa ringkonna aseesimees Heldur Paulson ja Pärnu linnavolikogu Isamaa fraktsiooni liige Meelis Kukk kirjutasid linnakodaniku majas alla koalitsioonileppele.
Valimisliidu Pärnu Ühendab juht Romek Kosenkranius, Keskerakonna Pärnu piirkonna esimehe kohusetäitja Marko Šorin, Eesti Konservatiivse rahvaerakonna Pärnumaa ringkonna aseesimees Heldur Paulson ja Pärnu linnavolikogu Isamaa fraktsiooni liige Meelis Kukk kirjutasid linnakodaniku majas alla koalitsioonileppele. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu võimuliidu uus koalitsioonilepe on vanaga üsna sarnane, kuigi sõnastust on muudetud pea kõigis peatükkides ja nagu ikka lepped võimuliitudes kubiseb see jõukohastest ja ülejõukäivatest, mõnest üllatavast ja paljudest alatistest lubadustest.

Kohati tundub, et varasemast rohkem rõhutatakse osavaldade tähtsust.

Kui vanas leppes kordus sõnapaar “uus omavalitsus”, siis nüüd kasutatakse selles kontekstis “omavalitsuse” mõistet rõhutatult koos laiendusega “kogu omavalitsuse territoorium”.

Näiteks lubatakse kasvatada elanike arvu ja tõsta heaolu “kogu omavalitsuse territooriumil”. Sellest peab ilmselt läbi kumama võimuliidu sõnum: Pärnu ei tegutse selle nimel, et suurendada oma rahvaarvu osavaldade elanike linna meelitamisega.

Teisalt, kui senine koalitsioon pidas avalike teenuste pakkumisel osavaldade ja linnaosade arvamust tähtsaks, siis uus liit peab oluliseks osavallakogud otsuste tegemisse kaasata. Linnajaod on üldse välja jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles