Saada vihje

Toiduteadlased pakuvad gurmaanidele ümarmudilat

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui 2007. aastal püüti maaeluministeeriumi andmete põhjal Eestis 89 kilogrammi ümarmudilat, siis kümme aastat hiljem 139 tonni.
Kui 2007. aastal püüti maaeluministeeriumi andmete põhjal Eestis 89 kilogrammi ümarmudilat, siis kümme aastat hiljem 139 tonni. Foto: shutterstock.com

Vähem kui kolme aastakümne eest Läänemerre ilmunud ümarmudila kohanemisest Eesti vetes kõnelevad aina suurenevad saaginumbrid, kusjuures ümarmudil satub meie kalurite võrku peamiselt kaaspüügina.

Kui 2007. aastal püüti maaeluministeeriumi andmete põhjal Eestis 89 kilogrammi ümarmudilat, siis kümme aastat hiljem 139 tonni. Seega on viimane aeg ümarmudil eestlaste toidulauale tuua, seda enam, et kulinaarses mõttes on tegu nauditava kalaga.

Mullu valmis toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuses (TFTAK) uuring, mis käsitles võimalusi ümarmudilat toiduks valmistada, säilitada ja suures koguses töödelda. Uuringu autorid on toiduteadlased Rain Kuldjärv, Kärt Leppik ja Ene Viirand.

Kommentaarid
Tagasi üles