Toiduteadlased pakuvad gurmaanidele ümarmudilat

Copy
Kui 2007. aastal püüti maaeluministeeriumi andmete põhjal Eestis 89 kilogrammi ümarmudilat, siis kümme aastat hiljem 139 tonni.
Kui 2007. aastal püüti maaeluministeeriumi andmete põhjal Eestis 89 kilogrammi ümarmudilat, siis kümme aastat hiljem 139 tonni. Foto: shutterstock.com

Vähem kui kolme aastakümne eest Läänemerre ilmunud ümarmudila kohanemisest Eesti vetes kõnelevad aina suurenevad saaginumbrid, kusjuures ümarmudil satub meie kalurite võrku peamiselt kaaspüügina.

Kui 2007. aastal püüti maaeluministeeriumi andmete põhjal Eestis 89 kilogrammi ümarmudilat, siis kümme aastat hiljem 139 tonni. Seega on viimane aeg ümarmudil eestlaste toidulauale tuua, seda enam, et kulinaarses mõttes on tegu nauditava kalaga.

Mullu valmis toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuses (TFTAK) uuring, mis käsitles võimalusi ümarmudilat toiduks valmistada, säilitada ja suures koguses töödelda. Uuringu autorid on toiduteadlased Rain Kuldjärv, Kärt Leppik ja Ene Viirand.

Tagasi üles