Juhtkiri: Tondilossid kujutavad endast reaalset ohtu

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu Postimees on ikka ja jälle pööranud tähelepanu Pärnus tühjana seisvatele ja lagunevatele hoonetele. Kahjuks muutub pilt aastast aastasse vähe ja kui muutubki, siis halvemuse poole. Küll neid tondilosse põleb, küll laguneb niisama. Vaadakem kas või politseimaja kõrvalkrunti Pikal tänaval: sealne kunagi kaunis ja pitsiline hoone on varemeis seisnud juba ei tea kui kaua ja lahendust ei paista. Üks asi on linna ilme, aga teine, hoopis tõsisem probleem on tondilosside reaalne oht inimeste elule ja tervisele.

Kui mõnes mahajäetud majas eluheidikud katmata küttekoldes enese soojendamiseks tule süütavad, selle tähelepanuta jätavad ja puhkenud tulekahjus elu kaotavad, on juhtum muidugi traagiline, sest inimelul ei ole hinda. Samal ajal tuleb tunnistada, et sedaviisi käitunud on õnnetuse ise põhjustanud.

Juhtub aga laguneva maja katus ja osa seinast kõnni- ja sõiduteele varisema ning mõni möödakäija, kas laps või täiskasvanu, oma elu kaotama, pole tegemist üksnes traagilise sündmuse, vaid majaomaniku konkreetse tegematajätmise ja hooletuse tagajärjega. Ja selle eest vastutav isik väärib karistust kogu seaduses ette nähtud karmuses. On ülim õnn, et üleeilne Pärnu Kuninga 11 varing sattus koolivaheajale. Käivad ju mööda Pühavaimu tänavat nii Sütevaka humanitaargümnaasiumi kui Vanalinna põhikooli õpilased. Vaadates palkide ja ehitusmaterjalide kuhja, mis tänavale langes, võib vaid ette kujutada, mis juhtuks selle alla jääva inimesega.

Varisenud maja omanik on Irina Kolmkant ja inimeste hukkumisel lasuks raske süükoorem temalgi. Selliseid võimalikke süüdlasi on Pärnus teisigi. Tondilosse tekitavad omanikud peavad vastutama juba enne, kui tuleb hakata hukkunuid kokku lugema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles