Romek Kosenkranius: Pärnu valgus ja pimedus

Romek Kosenkranius
, Pärnu abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romek Kosenkranius.
Romek Kosenkranius. Foto: PP

Teet Roosaar ei saanud oma aastakokkuvõttes aru, mis valgus see 2013. aastal Pärnut küll tabada võib. Peale valimiste valguse loomulikult. Küsimus oli selgelt ajendatud detsembri volikogus linnavolinik Ranno Künnapi pöördumisest abilinnapea Meelis Kuke poole: millal ikkagi Pärnu tänavatel pimedus lõpeb? Abilinnapea oleks saanud ju vastata, et pimedus lõpeb päikesetõusul ja pimeduse saabumine on päikseloojangul esinev loodusnähtus.

Ei ole ju pilkane pimedus

Pärnu tänavatel ei valitse ju pilkane pimedus, igal õhtul süttib valgus üle 5000 laternas. Jah, äärmiselt vahva oleks, kui needki umbes 1500 tänavalaternat, mis iga õhtu linna kõhna rahakoti tõttu pimedaks jäävad, saaksid lõpuks toite. Paraku kulub nende laternate elektri raha eelmise linnavõimu poolt linnale koormaks võetud üüratu võla tasumiseks.

Rõõmustav on siiski fakt, et kuigi majandusosakonna eelarve on teist aastat tõmmatud koomale, on viimastel aastatel aina rohkem laternaid meie linna tänavaid valgustanud. Seda põhjusel, et iga aasta oleme suutnud ELWO töömeeste tubli töö tulemusel välja vahetada sadu vanu valgusteid ja uued valgustid on neist kordades ökonoomsemad.

Näiteks vana, sinise valgusega lamp tarbib 250 vatti elektrit tunnis. Kui selline valgusti asendatakse kollast valgust andva 150vatise naatriumvalgustiga, suureneb valgustugevus ja energiakulu on iga valgusti pealt 100 vatti väiksem.

Ehk kahe vanemat tüüpi laterna asendamine (kokku 500 vatti) võimaldab kolm uut tüüpi valgustit (kokku 450 vatti) tööle panna ja veel üldist elektrikulu kahandada. Samuti on mitu korda ökonoomsemad uute projektide, nagu Vallikääru, Rannapargi või Liivi tee raames paigaldatavad tänavavalgustid.

Valgus paistab ööpäev läbi

Abilinnapea Meelis Kuke vihje 2013. aastale aga ei olnud volikogus juhuslik. Valgustan siinkohal, milles seisnes abilinnapea optimism 2013. aasta suhtes olukorras, kus tänavavalgustuse eelarve on tervelt kolmandiku võrra vähenenud ega ilmuta kosumise märke enne 2014. aastat.

Nimelt võttis detsembri volikogu üheksanda päevakorrapunktina vastu otsuse ”Loa andmine projektiidee esitamiseks ja varaliste kohustuste võtmiseks seoses projektiga ”Pärnu kesklinna piirkonna välisvalgustussüsteemide kaasajastamine“.

Selle otsusega sai linnavalitsus õiguse esitada projekti linna välisvalgustuse ajakohastamise ja ökonoomsemaks muutmise kohta. Sellise võimaluse annab Eesti suurematele linnadele majandus- ja kommunikatsiooniministri 7. novembri 2011 käskkiri.

Nimetatud projekti rahastus tuleb Eesti riigi saastekvootide müügist ja ühe taotluse miinimummaht on miljon eurot, millest omavalitsuse osa on kümme protsenti ehk 100 000 eurot. Seega, igale Pärnu linna eurole paneks riik üheksa eurot valgustuse nüüdisajastamiseks juurde.

Oleme majandusosakonna ja praeguse välisvalgustussüsteemi haldaja ELWOga selle teema läbi arutanud ja esitame projekti Pärnu jõe vasakkalda ala valgussüsteemi ökonoomsemaks ümberehitamiseks alates Raja tänavast (Mai tänava lõpust) kuni kesklinnani (muulini). Mõte on selles piirkonnas vahetada välja vanad valgustid, kaablid ja kaablikapid nii, et eelnimetatud ala saaks senisest ökonoomsed ja võimsamad valgustid.

Samuti on kavas kasutada nii-öelda tarku valgustussüsteeme, näiteks öisel ajal (1–5) väheneks automaatselt tänavavalgustuse valgusintensiivsus. Projekti elluviimisel asendatakse olemasolevad valgustid ökonoomsematega ja kokkuhoitud elektrirahaga saab panna taas särama needki lambid, mille tarvis praegu raha ei jätku.

Projektiga ette nähtud tööd peavad olema tehtud aastail 2012–2013 ja need hõlmavad projekteerimist, uute postide, kaablite ja valgustite paigaldamist ning muid töid, nagu valgustussüsteemi juhtiva tarkvara ost, häälestamine, kaablikappide ümberehitamine.

Seega, abilinnapea Meelis Kukk, vastates lugupeetud linnavoliniku küsimusele, veidi eksis: valgus paistab meie linnas ikka ööpäev läbi.

Jah, seda valgust võib öisel ajal olla rohkem juba 2013. aastast, kui teostub eelnimetatud projekt ja ligi 40 protsenti Pärnust saab praegusest ökonoomsema-ajakohasema tänavavalgustuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles