Video ja galerii: Ikla piiril on rahulik, politsei hakkab peagi kontrollima reisijate andmeid (3)

Copy

Uus koroonaviirus aina levib, mistõttu valitsus kehtestas tänasest riigis eriolukorra, mis esialgu kehtib 1. maini. Üks viirusvastase võitluse meetmeid hõlmab lisakontrolli riigi piiripunktides, lennujaamades ja sadamates ning laevaliikluse piirangutki.

Valitsuse otsusega kehtib tänasest piiriületuspunktides sanitaarkontroll, tuvastamaks koroonaviiruse sümptomeid.

Samuti peavad inimesed riiki sisenedes täitma ankeedi, et kindlaks teha, kust nad tulid.

Tänalõunane olukord Ikla piiripunktis sarnaneb eelneva nädalaga, kui politsei- ja piirivalveameti ning maksu- ja tolliameti töötajad jagasid riiki sisenejatele koroonaviiruse levikuga kohta flaiereid.

Olukord piiril oli rahulik, küll aga võis kohapeal märgata mitme rahvusvahelise uudisteagentuuri ajakirjanikke.

Marko Lutter, kes tuli Riiast messilt, rääkis, et tema suhtub piiril voldikute jagamisse hästi. “Võib-olla oleks asjakohane piiripunkti termokaamera paigaldada,” pakkus ta. Lutteri sõnutsi ei pidanud teda Läti poolel keegi kinni ja kontrolli ei tehtud.

Siiski külvatakse Lutteri arvates paanikat ja praegu ta toiduaineid ega muud eluks vajalikku ei varu. “Ostsin WC-paberit ainult sellepärast, et kodus oli kolm rulli järel,” lisas ta.

Samuti Läti pealinnas tulnud Anton Amelini arvates on see hea, et piiripunktis jagatakse infot. “Loodetavasti see ei piirdu ainult sellega, et inimesed võtavad voldiku vastu ja viskavad minema, vaid käituvad selle järgi,” märkis ta.

Ikla piiripunktis muudeti liikluskorraldust juba möödunud reedest. “Meie politseipatrullid peatavad Eestisse tulevaid sõidukeid ja jagavad reisijatele koroonaviirust puudutavaid voldikuid, mille terviseamet on koostanud. Seda infot oleme jaganud terviseameti palvel, et inimesed oskaksid oma tervist jälgida ja teaksid, kuhu vajadusel pöörduda,” selgitas Pärnu politseijaoskonna juht Üllar Kütt, kelle jutu järgi tehakse praegu viimaseid ettevalmistustöid, et täna laiendada tegevust piiril ja hakata kontrollima Eestisse sisenevate inimeste andmeid.

Eestisse sõites tuleb isikul sel juhul piiripunktis anda andmed oma teekonnast, reisikaaslastest, võimalikest kokkupuudetest nakkusohtlike inimestega ja sellest, kas tal endal on viimastel päevadel esinenud viirushaiguste sümptomeid.

“Soovime selle protsessi teha reisijatele mugavaks ja sujuvaks, kuid siiski tuleb arvestada suurema ajakuluga. Kaasame sellesse partnerid maksu- ja tolliametist ning Kaitseliidust,” lisas Kütt. “Politsei teeb kõik võimaliku, et viiruse leviku tõkestamisele kaasa aidata.”

Nagu maismaa piiripunktidelgi tehakse sanitaarkontrolli ja nõutakse ankeedi täitmist lennujaamades ja sadamates. Tallinna–Stockholmi ristlusreiside müük peatati tänasest, eriolukorra tõttu on võimalik osta vaid üheotsapileteid.

“Valitsuse prioriteet on kaitsta Eesti inimeste tervist,” rõhutas peaminister Jüri Ratas, põhjendades valitsuse otsust, millesarnast varem pole Eestis kohaldada tulnud. “Oleme jõudnud olukorda, kus iga inimene peab panustama rahvatervise kaitseks. Mõistan ebamugavust, mida eriolukorra väljakuulutamine meile kõigile tekitab, kuid kaalul pole ainult inimeste tervis, vaid ka elu.”

Pärnu haigla ja terviseameti analüüsid tuvastasid Pärnumaal täna kaks esimest koroonaviirusega nakatunut.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles