Lääne prefekt Kaido Kõplas eriolukorrast piiripunktis: Oleme harjutanud seda tegevust aastaid

Copy
Lääne prefekti Kaido Kõplase sõnutsi on Ikla piiripunktis võimalus haigussümptomitega piiriületajad eraldada.
Lääne prefekti Kaido Kõplase sõnutsi on Ikla piiripunktis võimalus haigussümptomitega piiriületajad eraldada. Foto: Mailiis Ollino

Täna õhtul peaminister Jüri Ratasele Ikla piiripunktis olukorda tutvustanud Lääne prefekt Kaido Kõplas kinnitas enne peaministri saabumist videointervjuus Pärnu Postimehele, et eriolukorra tõttu ei kannata avaliku korra tagamine maakonnas. “Meil on kõik jõud olemas,” lausus ta. “Oleme planeerinud ja harjutanud seda tegevust aastaid.”

Politsei- ja piirivalveametnikud kontrollivad uue koroonaviiruse leviku tõkestamiseks piiril kõiki riikisaabujaid, kes peavad täitma ankeedi, ja vestlevad nendega, tuvastamaks, kus nad on käinud.

Reedeti ja laupäeviti sõidetakse Kõplase jutu järgi Ikla piiripunkti kaudu Eestisse ööpäevas ligemale 3000 sõidukiga. Nädala sees ja pühapäeviti on liiklus mõnevõrra hõredam: Eesti suunal läbib piiripunkti umbes 2000 masinat.

Lääne prefekti sõnutsi on piiril liiklus hõredam, kui nad eeldasid. “Tundub, et koroonaviirus mõjutab just väikeautodega sõitmist,” tõdes Kõplas.

Piiripunkt on võimeline haigussümptomitega inimesi isoleerima. “Kui bussis on haige inimene, palume tal väljuda, anname talle maski, nõustame teda,” tõi Kõplas näite. Siis isik eraldatakse ja talle kutsutakse kiirabi. Esmaspäeval tuuakse piiripunkti konteiner, kus inimene saab soojas ja turvaliselt isoleeritud olla.

Seni pole Ikla piiripunktis olnud vajadust kedagi eraldada. Ametnikel on olnud kokkupuude kahe veokijuhiga, kes on kurtnud halva tervise üle ja palunud kehatemperatuuri mõõta. Palavikku neil isikutel polnud.

Eile tuvastasid ametnikud kahel isikul haigussümptomid, kuid nende isoleerimiseks ei näinud vajadust. Neil soovitati helistada numbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles