Politsei- ja piirivalveamet taaskehtestab sisepiiril ajutise kontrolli

Pärnu Postimees
Copy
Piiridel hakkab toimuma kontroll.
Piiridel hakkab toimuma kontroll. Foto: Mailiis Ollino

Valitsuse otsuse kohaselt taaskehtestab politsei- ja piirivalveamet (PPA) täna südaöösel koroonaviiruse leviku tõkestamiseks ajutiselt piirikontrolli kogu maismaapiiril, sadamates ja lennujaamades.

Ameti integreeritud piirihalduse büroo juht Egert Belitšev kinnitas, et PPA on teinud kõik ettevalmistustööd, et täna südaööst sisepiiril kontroll taaskehtestada.

Belitšev rääkis, et piirikontrolli taaskehtestamise järel saab Eesti-Läti ligikaudu 350kilomeetrisel maismaapiirilõigul piiri ületada vaid selleks ette nähtud ajutistes piiripunktides Iklas, Lillis, Muratis ja Valgas. Kõrvalised teed piiriületuseks suletakse ja riiki saab siseneda üksnes selleks ette nähtud ajutistest piiripunktidest.

“Ühtlasi laieneb piirikontrolli taaskehtestamine sadamatele, lennujaamadele ja Valga raudteejaamale, kust toimub rahvusvaheline liiklus. Ka liiguvad piiriäärsetel aladel lisapatrullid, kes kontrollivad sõidukeid ja dokumente.

Inimeselt, kel see on lubatud, eeldab piiriületus kehtiva isikut tõendava või reisidokumendi olemasolu, samuti sõiduki dokumente,” märkis Belitšev ja palus kõigilt mõistvat suhtumist, kui riiki tulek nõuab piirikontrolli uuesti kehtestamise järel tavapärasest kauem aega.

Kellele on piiriületus lubatud?

Sisepiiril piirikontrolli taaskehtestamise järel võivad Eestisse valitsuse otsuse järgi tulla vaid Eesti kodanikud ja Eesti elamisloa või elamisõigusega Eesti elanikud. Samuti need välisriigi kodanikud, kelle pereliige elab Eestis. Tingimus on, et need inimesed peavad valitsuse otsuse kohaselt jääma pärast Eestisse sisenemist 14 päevaks isolatsiooni oma koju või viibimiskohta nii, et teiste inimestega kokku ei puutu.

Eestisse jääjatele kehtib kahenädalane nõue kodus püsida

Riiki võib siseneda või seda läbida rahvusvahelist kaubavedu teostav transport ja elutähtsat teenust osutavad inimesed, näiteks tervishoiutöötajad eeldusel, et neil puuduvad haigussümptomid. Eesti riiki tohivad transiitkoridorina läbida välismaalased, et jõuda koduriiki, juhul kui neil ei ole viirussümptomeid. Neile 14päevane isolatsiooninõue ei rakendu tingimusel, riiki läbitakse sel eesmärgil viivitamata.

“Mõistame, et olukord erineb tugevalt tavapärasest, kuid arvestades, et paljud inimesed juba järgivad kodus püsimise soovitust, loodame sama vastutustundlikku suhtumist kõigilt neilt, kes välisreisilt tulevad. See on kõigi tervise ja heaolu nimel,” rõhutas Belitšev.

Belitšev selgitas, et varem on PPA piirikontrolli sisepiiril ajutiselt piirikontrolli taastanud nii suurvisiitide turvalisuse tagamisel kui ka harjutusõppustel. “See eeldab lisaressursi suunamist Läti-Eesti piirile, mistõttu kaasame politseinike ja piirivalvuritel kõrval piiritööle appi abipolitseinikke, kaitseliitlasi ja teisi,” lausus ta.

Lisainfo eriolukorrast leiab PPA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles