Kultuurivaikus: 5 raamatut muusikast ja muusikutest

Copy
Pärnu keskraamatukogu muusikaosakonna juhataja Ene Roost
Pärnu keskraamatukogu muusikaosakonna juhataja Ene Roost Foto: Ants Liigus

Pärnu keskraamatukogu muusikaosakonda 25 aastat eest vedanud Ene Roost soovitab kultuurivaiksel ajal positiivseid ja/või humoorika tooniga kirjutatud raamatuid Eesti muusikast ja muusikutest.

Kreeka keeles tähendas biblion raamatut ja therapeia hoolitsust, ravi.

Biblioteraapia – tervenemise eesmärgil soodsaid tundmusi tekitavate raamatute lugemine, seega: raamaturavi.

“Lõbusaid lugusid Eesti muusikutest”, Heino Rannap
“Lõbusaid lugusid Eesti muusikutest”, Heino Rannap Foto: Raamat

1. “Lõbusaid lugusid Eesti muusikutest”, kogunud Heino Rannap

Siinsed naljad on kogutud konservatooriumi koridorides, muusikakoolide õpetajate tubadest, kohtumistel väljapaistvate muusikutega, ka monograafiatest ja ajakirjandusest. Kogumiku naljades ette tulevad isikud on autentsed ja esinevad nii, nagu autor need naljad kuulates kirja on pannud. Naljad väljapaistvate muusikute üle on mõnikord tabavam isikukirjeldus kui biograafiline ülevaade teatmeteoses. Iga tekst on kui lühipala, kus lavale astuvad tuntud muusikategelased.

2. “Eesti lemmiklaulude tekkelood”, koostanud Valter Ojakäär

Igal laulul on oma lugu. Valter Ojakäär jälgis Eesti laulude tekkelugu ligemale kaheksa aastakümmet. 100 Eestis lauldavat üldtuntud laulu on antud kronoloogiliselt, vanematest uuemateni, esimene Karl August Hermanni “Süda tuksub tuks-tuks-tuks”. See on põnev ülevaade Eesti rahva lemmiklugudest: kord sirgest, kord käänulisest teest rahva südamesse, haarates kaasa autori isiklikke meenutusigi.

“Piano pianissimo”, Sven Kullerkupp
“Piano pianissimo”, Sven Kullerkupp Foto: Raamat

3. “Piano pianissimo”, autor Sven Kullerkupp

Ajakirja Looming 2016. aasta debüüdi aastaauhinna saanud mälestusteraamat. Pianist ja helilooja Sven Kullerkupp kui osav sõnaseadja ja lugude jutustaja kirjeldab humoorikaid lapsepõlvepilte, uskumatuid seiklusi sügaval stagnaajal konservatooriumi õpinguaastatel ja muusikutee käänakutest hulludel 1990ndatel. Oma koht neis lugudes on klaveriprofessoritel Lilian Semperil ja Bruno Lukil, laulja Onu Bellal ja paljudel teistel tuntud muusikutel nii legendaarses Viru hotellis kui kaugel Gruusias ja Armeenias. Üks tõeliselt positiivne raamat, mida on raske enne lõppu käest panna!

“Jaanus Nõgisto. Vaatan korraks tagasi”, Tiina Lang
“Jaanus Nõgisto. Vaatan korraks tagasi”, Tiina Lang Foto: Raamat

4. “Jaanus Nõgisto. Vaatan korraks tagasi”, autor Tiina Lang

“Ruja teeb praegu oma esimest heliplaati, ma ei saa praegu Nõukogude sõjaväkke minna,” ütleb Jaanus Nõgisto Tallinna sõjakomissariaadis. “Meil lähevad ka baleriinid sõjaväkke!” vastab komissar.

Tuntud kitarristi ja telerežissööri mahukas elulooraamat sisaldab Nõgisto elukäiku: alustades Hiiu ja Setu juurtega esivanematest ja lõpetades vanameistri enda praeguste tegemistega Hiiumaal. Nõgisto ladusas stiilis jutustus iseendast läbi mitme aastakümne räägib purjetamisest, pillimängust ja tööst Eesti Televisioonis. Ajastutruus ülevaates tunneme ära põlvkonna jagu Eesti popkultuuri tegelasi, kellest paljud praegugi aktiivselt meie ühiskonnaelus kaasa löövad.

“Hakitud kalamari”, Stig Rästa
“Hakitud kalamari”, Stig Rästa Foto: Raamat

5. “Hakitud kalamari”, autor Stig Rästa

Tuntud popmuusiku artiklite kogumik on lõbusas vormis edastatud segu Stig Rästa argitoimetustest ja maailmapildist, mis aastatega üha küpsemaks muutub. Eneseirooniat ja elu üle imestamist jagub siin küllaga. Hea jätk Rästa eelmisele raamatule “Minu Kennedy”, kus laulja-helilooja kirjeldab oma lapsepõlve ja muusikutee algust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles