Juhtkiri: Lätlastel oma kristalliöö

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Meile lähiriikidest näiteks Rootsi ajakirjandus edastas eile uudiseid vägivallatsemiseks muutunud miitingust Riia vanalinnas, lisamata omapoolseid kommentaare. Küll oldi üllatunud, et pronksiöö Tallinnas ja möll Riias olid nii sarnased.


Sarnaseid momente on tõesti rohkem kui üks. Kõigepealt muidugi kutse koguneda. Rahumeelse miitingu taga oli Läti eksvälisministri Artis Pabriksi juhitav opositsiooniline Ühiskond Teise Poliitika Eest.



Ometi kutsuti rahvast kogunema muudegi kanalite kaudu, väidetavalt isegi välisriikides asuvatest serveritest.



Seimi laialisaatmist ja valitsuse tagasiastumist nõudev miiting oli lõpule jõudmas, kui ligikaudu tuhandest nooremast inimesest koosnev jõuk muutus vägivaldseks. Edasine meenutas pronksiööd.



Pealtnägijate kinnitusel ei teinud politsei esimesed paarkümmend minutit midagi, siis lasti käiku pisargaas ja suruti märatsejad parlamendihoone juurest vanalinna. Edasi purunesid juba valitsusasutuste, poodide, äride ja firmade aknad-vitriinid.



106 vägivallatsejat võeti kinni. Nii nagu Andrus Ansip pärast pronksiööd, lubas Läti peaminister Ivars Godmanis vanalinnas märatsenuid karmilt karistada. Poliitkorrektsusest ei ole Läti võim avaldanud, kui palju oli rüüstajate hulgas lätlasi, kui palju venelasi.



Majandusele keerulisel ajal ujub pinnale inimsaast, kes üritab kodanike ebakindlusest endale kasu lõigata ja Eesti või Läti sisejulgeolekut häirida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles