Punkbänd I.Q.Zero tähistab aastapäeva

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu punkarid I.Q.Zerost bändi algusaegadel 1998. aastal.
Pärnu punkarid I.Q.Zerost bändi algusaegadel 1998. aastal. Foto: Erakogu

Homme tähistab Pärnu Nooruse majas oma 15. tegutsemisaastat kollektiiv I.Q.Zero ja kontserdil lööb kaasa terve plejaad teisigi suvepealinna pungi- ja rokikuulsusi.

I.Q.Zero ühe liikme Aadu S-i teatel tuli kollektiiv kokku 1997. aasta alguses, kui esimesse bändiproovi ilmusid neegrist laulja ehk Suur Töll, tsurkast kitarrist ehk Tsepljonok, natsi skinhead’ist trummar ehk Oi! ja juudist bassist ehk Aadu Sitapea, kes pistsid kohe sõbrunemise soodustamiseks ja loominguliseks turgutuseks pintslisse kaks liitrit salaviina. Nii sündiski I.Q.Zero.

Ansambli praeguse põhituumiku moodustavad trummar Taavi, kitarrist Miki-Mati, laulja Suur Töll ja bassist Aadu Sitapea. Peale nende astub kontserdil lavale vahepeal bändis olnud Oss.

Läbi ja lõhki Pärnu bänd

I.Q.Zero kasvas osaliselt välja omaaegsest teisest punkkollektiivist The ShitheadS.

“1996.aasta lõpupoole, kui The ShitheadSi lauljast Kaido 12st olid järel vaimsed varemed ja bänd vajas turgutuseks väheke uut verd, kutsusime Töllu sinna kollektiivi,” meenutas Aadu S. “Paraku oli tal sellesse bändi täiskohaga laulma tulemise asjus oma seisukoht, ent bändi tegemise tuhin oli peal ja rauad said tules hoitud. Tasapisi Tölluga asju arutades otsustasime teha täiesti uue pundi, mis viljeleks nobedamat vanema kooli hardcore/oi-punki.”

I.Q.Zero repertuaari pakkus suuresti välja Aadu S., kuid loomingulises tegevuses lõi kaasa ka Oss.

“Ühed sõnad on Ivo Orava treitud, on mõni kaverlugu ansamblitelt Osakond 79, Sham 69, Agnostic Front ja spetsiaalselt The Belka 10. aastapäeva plaadile “Jube juubel” sai töödeldud Ivo lugu “Porikärbes”,” loetles Aadu S. “Zero on olnud läbi ja lõhki Pärnu bänd: Pärnus loodud ja vahest Pärnus lõpetab omadega.”

I.Q.Zero tegutses aktiivselt umbes kümme aastat, pärast seda on bänd tegelnud Aadu S-i sõnade kohaselt peamiselt vegeteerimisega, kuid paar kontserti aastas üritatakse ikka anda.

Käisid aktiivselt tuuridel

Bändi aktiivsemasse tegutsemisaega mahub mitu korralikku tuuri nii läänes kui idas.

“Esimene tripp oli meil vist 2002. aastal, kui kümnepäevasel reisil sõitsime läbi Läti-Leedu-Saksamaa ja see koosnes neljast esinemisest,” meenutas Aadu S. “Paraku jäi tagasiteel toimunud avarii tõttu ära plaanitud viies, Poola kontsert.”

Pärast seda tegid Pärnu punkarid veel kaks tõsist tuuri. 2005. aastal sõitis I.Q.Zero kaks nädalat mööda Eestit, Venemaad, Valgevenet ja Leedut ning aasta hiljem anti kuu aja jooksul 21 kontserti Eestis, Soomes, Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Poolas, Leedus ja Lätis.

Nagu sellisel puhul ikka, tuli Pärnust pärit punkaritel aeg-ajalt ette väikseid sekeldusi.

“Tuuril olles tekkis igasugu meeldivaid situatsioone mitmesuguste ametimeestega, nagu miilitsad ja piirivalve, sest nende rahalise huvi vastu olime veidi külma suhtumisega,” tõdes muusik. “Kuidagi õnnestus neil siis meilt ikkagi välja pigistada CD-formaadis olevaid üllitisi. Eks selle peale sai isekeskis villast visatud: kui tuleb kunagi veel Venemaa poole tuur, tuleks selleks spetsiaalselt valmistada plaate ametimeeste jaoks, kes tunnevad aktiivselt huvi igasugu nänni ehk altkäemaksu vastu.”

Lavale tuleb terve muusikute plejaad

Legendaarse punkbändi kõrval astuvad laupäevasel kontserdil Nooruse majas lavale veel kollektiivid, kellel on olnud aastapäevalisega tihedad kokkupuuted. Nii on kohal Totally Obnoxious, The Belka, SS Project, aadu sitapea V Kolonn feat. Jumala Parem Käsi, Legshaker, Kurjam ning 3 Põrsakest ja Metssiga.

“Bändide valikul suurt probleemi ei tekkinud, eks tuumiku moodustavad ansamblid, kes on sünnipäevalisega miskitmoodi seotud,” seletas Aadu S.

“Näiteks I.Q.Zero ja Legshaker on mõlemad välja koorunud 1990. aastate alguses tegutsenud OTKst. Totally Obnoxiouse praegused liikmed on kõik mingil hetkel Zeros mänginud. I.Q.Zero on teinud paar Belka lugu, SS Project on moodustunud peamiselt The Belkas ja I.Q.Zeros mängivatest liikmetest. aadu sitapea V Kolonn on jällegi üks vahelüli OTK ja I.Q.Zero vahel, mille kavas on peaasjalikult lood The ShitheadSi aegadest, ja mõni lugu tuleb esitlusse koos külalisvokaalide Kaido 12 ja Kämpuga. Kurjam sai kutsutud sellepärast, et nende looming on mõnusalt irooniline ja natuke lõbusamat nooti ei tee ühelegi üritusele paha,” lisas muusik.

Aadu S. lubas, et I.Q.Zero kannab kontserdil ette kogu oma varasalve ja kontserdi lõpuks on plaanitud publikule üllatuseks kahe trummikomplektiga mängitav ühislaulmine.

“Lugu on pärit punkroki varasalvest, mida on Pärnu rokiklubis esitanud loo originaalesitaja koos tuleva kontserdi sünnipäevalapsega,” salatses Aadu S. “Laulu vahest tuleb laval kõigilt, kes mingilgi määral sõnu teavad.”

Muusik lootis, et homne ei jää I.Q.Zero viimaseks ülesastumiseks, kuid asjad võivad minna ka teisiti.

“Kes veel tahab I.Q.Zero esituses kuulda lugusid “Edasi surma”, “If The Kids Are United ...” või veel miskit, neil on soovitav läbi astuda,” kutsus Aadu S.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles