Lauri Luur: Hoidume kriitikast! (2)

Lauri Luur
, Pärnumaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees
Copy
Tootmisettevõtete puhul uuesti alustamine on aja- ja energiamahukas ning selleks ajaks võivad konkurendid mujalt ilmast olla juba turul võtnud valitseva positsiooni.
Tootmisettevõtete puhul uuesti alustamine on aja- ja energiamahukas ning selleks ajaks võivad konkurendid mujalt ilmast olla juba turul võtnud valitseva positsiooni. Foto: Tairo Lutter

Eesliinil valitseb sisuliselt sõjaseisukord. Viirus tungib peale, kaitsevahendeid napib ja kohati puuduvad need üldse. Meditsiinitöötajad, politseinikud, päästjad ja paljud teised riskivad eluga, et olukorda kontrolli alla saada. Teisest otsast püüavad kõik oma igapäevatööga edasi minna, et mingisugunegi majandustegevus toimiks. Omaette lahinguväljal on veel näiteks toidukaupluste kassapidajad või sotsiaaltöötajad, kellel pole valikut: tööd tuleb teha ja inimestega ei õnnestu kontakti alati vältida. Kuidas seejuures hoida ennast­ ja oma peret?

Seetõttu ei ole väga paslik arutleda selle üle, mida arvata praeguse valitsuse varasematest otsustest. Me peame ellu jääma – nii inimestena kui majanduses.

Oluline on mõista, et alla kolme kuu tagasi ei osanud keegi sellist olukorda ennustada. Jah, me võime rääkida, et juba eelmine aasta oli ette näha majanduse ­jahenemist (ei kasutaks sõnapaari “ränk majanduskriis”), kui osa ettevõtjaid kurtis tellimuste vähenemise üle, kuid need ei olnud tingitud koroonaviiruse levikust. Piirangud, mida ­riigid järjepanu kehtestavad, nullivad sisuliselt kõik mullused majanduse jahenemise tundemärgid. Valitseb uus olukord. Turg jaguneb ringi, piirid saavad hoopis uue tähenduse, riigid ja rahvad mõistavad paremini iseseisva hakkamasaamise tähtsust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles