Kuulo Kutsar: Lemmikloomad võivad nakatuda uue koroonaviirusega

, PhD, epidemioloog
Copy
Terviseameti epidemioloog Kuulo Kutsar soovitab hoida koduloomad teistest eraldi.
Terviseameti epidemioloog Kuulo Kutsar soovitab hoida koduloomad teistest eraldi. Foto: Mihkel Maripuu

Eestis möllava koroonaviiruse epideemia ajal on lemmikloomapidajatel tekkinud mure oma loomadest sõprade tervise pärast. Uuritakse, kas nakatunud loomalt võib uus koroonaviirus üle kanduda omanikule.

Veterinaaride teabe kohaselt ei leidu tõendeid, et lemmik- ja muud koduloomad võiksid nakatuda uue koroonaviirusega. Maailma loomatervise organisatsiooni andmetel aga on sellised tõendid olemas, mis tähendab, et lemmikloomade nakatumine on võimalik.

Uuemate uuringuandmete põhjal nakatab kõnealune koroonaviirus kasse, koeri ja valgetuhkruid, kes võivad viirusi edasi levitada nendega kokku puutuvatele teistele loomadele. Uus viirus ei nakata sigu, kanu ega parte. Hiina epideemia keskuses Wuhanis uuritud kasside verest leiti igast kümnest uuritud juhust ühel viirusvastased antikehad, mis tähendab, et nad olid nakatunud uue koroonaviirusega. Belgias tuvastati kassi ja Hongkongis koerte nakatumine selle viirusega. Loomade nakatumisahel võib jätkuda, sest tõenäoliselt on viiruse genoomis toimunud mutatsioon, mis soodustab selle ülekandumist nakatunud inimestelt loomadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles