Kuulo Kutsar: Mask – kas kanda või mitte kanda? (6)

, PhD, epidemioloog
Copy
Terviseameti epidemioloog Kuulo Kutsar selgitab maskide kandmise vajadust.
Terviseameti epidemioloog Kuulo Kutsar selgitab maskide kandmise vajadust. Foto: Mihkel Maripuu

Uus koroonaviirus levib hingamisteedest väljunud aerosooliga õhu kaudu ruumis kuni kümne meetri kaugusele ja säilib ruumiõhus kuni kolm tundi. Üks viise nakatumist ennetada on kasutada kaitsemaski. Seda nii vältimaks õhu kaudu viiruse sattumist hingamisteedesse kui ka takistamaks haige inimese hingamisteedest väljunud aerosooli sattumist õhku ja tõkestamaks lähedal viibivate inimeste nakatamist. Räägime ainult üldlevinud meditsiinilistest ehk kirurgilistest maskidest.

Me elame uue koroonaviiruse põhjustatud epideemia tingimustes, kus nakatumisoht on olemas, kuid on antud loosungina kõlav soovitus kanda maski. Paraku jääb nii neile, kellel maskid on, kui ka neile, kellel pole, harilikult selgusetuks, kas, kunas ja kuidas maski kanda.

Kogu maailm juhindub maske kasutades kogukonna ehk igapäevase tegevuse ja suhtlemise tasandil nakatumise vältimisel maailma terviseorganisatsiooni (WHO) juhistest, mille kohaselt meditsiiniliste ehk kirurgiliste maskide kandmine on ainult üks meede hingamisteede ehk respiratoorsete nakkuste, sealhulgas uue koroonaviirushaiguse vältimiseks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles