Foto Kihnu kaksikutest tõi pärnakale ERMi konkursi võidu

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Seitsmeaastased kaksikud Hebely ja Kene-Ly Lehola jäid fotograafi kaamera ette Kihnus Lemsi külas. 
Seitsmeaastased kaksikud Hebely ja Kene-Ly Lehola jäid fotograafi kaamera ette Kihnus Lemsi külas. Foto: Lilli Tölp

Mullu suvel Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ellu kutsutud fotovõistlusele “Minu kihelkond” laekus märtsiks 171 tingimustele vastavat kaadrit (kokku 249 pilti). Eile, ERMi 111. aastapäeval selgus võitja. Peapreemia ehk 1000 eurot noppis meie kandi fotograaf Lilli Tölp.

Tölp paistis silma erilise fotoga Kihnu kaksikutest: seitsmeaastastest Hebely ja Kene-Ly Leholast, kes elavad Kihnus Lemsi külas. Vihje, et saarel elavad kaksikud ja isegi kolmikud, sai Tölp Pärnu Postimehe ajakirjanikult Silvia Paluojalt, kes on kursis Kihnu inimeste ja uudistega.

Fotograafi sõnutsi õnnestus tal tabada õdesid helgemaski tujus. Ent ta eelistas kasutada pilti, mis annab edasi tüdrukute oskust ja julgust end väljendada. “Selles on emotsiooni!” märkis Tölp. 

Selgub, et Kihnus pildistatud piigad pole ainsad kaksikud, keda Tölp on jäädvustanud. Nimelt on foto osa suuremast projektist, mis käivitus mullu sügisel. “Olen fotograafiaga tegelnud aastaid ja enim huvitun inimeste pildistamisest. Mitmikute puhul intrigeerib mind looduse anomaalia: tavapäratus ja normaalsusest kõrvalekalle. Tahan teada, kes on need inimesed, keda loodus on pidanud vajalikuks duubeldada,” selgitas Tölp. 

Elle Mets pälvis fotoga “Paraadiks valmistumas” teise koha.
Elle Mets pälvis fotoga “Paraadiks valmistumas” teise koha. Foto: Elle Mets

Seeria eesmärk on leida Pärnumaa mitmikuid ja panna kirja nende lühiloodki. Portreeritavateks on fotograaf valinud nii identsed ehk ühe munaraku kui eri ehk mitme munaraku mitmikud. “Praeguseks on üles pildistatud kaheksa paari kaksikuid,” avaldas Tölp. Kuigi projekt on paar kuud olnud pausil, plaanib ta sellega jätkata, lootes tulevikus avada näituse.

Fotod Kihnu kihelkonnast pälvisid veel tähelepanu. Elle Mets noppis pildiga “Paraadiks valmistumas” hõbeda. Ühtlasi jagas naine fotoga “Surnuaiapüha Kihnu surnuaias” kolmandat ja neljandat kohta Viru-Jaagupi kihelkonnast saadetud pildiga.

Foto “Õnnelik lapsepõlv”.
Foto “Õnnelik lapsepõlv”. Foto: Airi Brandt

“Fotovõistlus tõi olulise täienduse muuseumi pildikogule, sestap on rõõm tähtpäeval võitjad välja kuulutada,” sõnas muuseumi direktor Alar Karis. ERMi peaarhivaar Tiina Tael rõhutas, et kuigi konkurss sai märtsis läbi, ootab muuseum endiselt jäädvustusi, mis kujutavad kihelkonnaelu nüüdisajal. Fotod saab lisada e-keskkonda Pildiait.

Võistluse “Minu kihelkond” kuulutas ERM välja mullu suvel, mil paika said viimased kihelkonnaviidad. Kümne aasta jooksul paigaldati ERMi, maanteeameti, “EV 100” programmi ja kultuurkapitali koostöös Eesti teedele 1230 pruuni kihelkonnasilti, mis tähistavad 107 Eesti kihelkonda.

Võistlusele esitati rohkelt fotosid Kihnu kihelkonnast.
Võistlusele esitati rohkelt fotosid Kihnu kihelkonnast. Foto: Elle Mets
Fotoga “Surnuaiapüha Kihnu surnuaias” jagas Elle Mets kolmandat ja neljandat kohta Viru-Jaagupist saadetud pildiga.
Fotoga “Surnuaiapüha Kihnu surnuaias” jagas Elle Mets kolmandat ja neljandat kohta Viru-Jaagupist saadetud pildiga. Foto: Elle Mets
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles