Valter Parve: Maleva idee väärib taaskasutust

Valter Parve
, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži lektor
Copy
Valter Parve leiab, et töömalev võiks olla üheks rakenduseks noortele inimestele, kes ei õpi ega tööta.
Valter Parve leiab, et töömalev võiks olla üheks rakenduseks noortele inimestele, kes ei õpi ega tööta. Foto: Urmas Luik

Praegu toimub ühiskonna elujõu omamoodi inventuur: kuidas oskame keerulisi olu­kordi ette näha ja üheskoos lahendada, kuidas nendega toime tulles elurõõmu alles hoida?

Inventuuri käigus võib selguda, et rikkamate riikide heaolu poole püüeldes võtame muu hulgas üle raiskamise kombe. Kõike oleks nagu lõputult: aega ja asju, tervist ja loodust, ideaale ja inimesi, valitsejatel tarkust ja vastutustunnet.

Aga ei ole ju! Näiteks töökäte puudus põllumajanduses näitab nüüd ­väga selgelt kätte, et Eesti regionaalpoliitika on olnud saamatu, isegi vastutustundetu. Tean Läti piiri ääres väikest ja tugevat Mulgimaa küla, kust kaks noort elujõulist väikeste lastega peret kolisid ära kohe, kui nende kodulähedane algkool suurvalla juhtide otsusega kinni pandi. Postkontorid ja poed, apteegid ja lasteaiad liiguvad tõmbekeskustesse ja viivad endiga kaasa tööinimesi, kellest suurtoot­mine maal puudust tunneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles