Nädalast jäi kõlama: Optimiste üha rohkem

Kadrin Karner
, Pärnu Postimehe peatoimetaja asetäitja
Copy
Ja elu lähebki järjest paremaks. Seda usub tervelt 41 protsenti Eesti elanikest.
Ja elu lähebki järjest paremaks. Seda usub tervelt 41 protsenti Eesti elanikest. Foto: Andres Adamson

Kuigi terviseamet teatas sel nädalal, et kevadpuhastus ja soov koroonaviirus kodunt eemale peletada on toonud kaasa kemikaalide mõtlematu kasutamise ja mürgistusjuhtumid, läheb üldiselt elu eriolukorras Eestis järjest paremaks ja inimesed muutuvad optimistlikumaks, mida on ainult hea tõdeda.

Tänavu 30 tegevusaastat tähistav uuringufirma Kantar Emor on eriolukorra väljakuulutamisest saadik viie nädala jooksul jälginud Eesti elanike hoiakuid ja käitumist. Lõppeval nädalal oli näha nii emotsionaalse kui majandusliku kindlustunde kasvu ja järjest rohkem on neid – lausa 41 protsenti elanikest –, kes usuvad, et olukord läheb peagi paremaks.

Neljapäeval ilmunud uuringu kokkuvõte süstis optimismi. Eriolukorra väljakuulutamisele järgnes palju teadmatust ja hirme. Kardeti nii toidunappust kui muretseti laste hakkamasaamise pärast koduõppel, aga peljati ka sissetuleku vähenemist. Nüüdseks on inimesed nii eriolukorra kui meie uue reaalsusega kohanenud: näinud, et lapsed saavad koduõppel hakkama, esmatarbekaupa jätkub. Seega, mitu muret on kadunud.

Endiselt tunnevad kaasmaalased suurt muret kriisi pikaajalise mõju pärast majandusele: seda kardab 61 protsenti elanikest. Seda peljatakse isegi enam kui enda või lähedase nakatumist koroonaviirusesse – selle pärast tunneb muret 52 protsenti inimestest. Ja üha enam ootab rahvas valitsuselt plaani, mis annaks selge arusaama, kuidas või milliste sammude abil hakkab koduriik eriolukorrast väljuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles