Vanemlogistiku 150 tiiru ümber maakera

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Pärnumaa ühistranspordikeskuse vanemlogistik Avo Rahu on maakonnaliine sättinud tööl- ja kooliskäijate soove arvestades.
Pärnumaa ühistranspordikeskuse vanemlogistik Avo Rahu on maakonnaliine sättinud tööl- ja kooliskäijate soove arvestades. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu maakonnaliinidel sõidavad bussid aastas läbi 6,2 miljonit liinikilomeetrit ehk teevad piltlikult öeldes üle 150 tiiru ümber maakera. Hoomamatu arvu taha jäävate peatuste ja kellaaegade pusle koospüsimise eest kannab hoolt Pärnumaa ühistranspordikeskuse (PÜTK) vanemlogistik Avo Rahu. Mees, kes tõuseb arvuti tagant ja vahetab bussijaama ülakorruse kabineti ühissõiduki istme vastu, puhub sõitjatega juttu, kuuleb vahetult nende arvamusi, mis on talle tähtsamad anonüümsetest küsitlustest, uuringutest.

Eriolukorra kehtestamise järel on pausi peal ja koolitöö taastumiseni puslest välja tõstetud Pärnu–Kabli ja Vändra–Võidula–Kurgja–Rae bussiliin ja osaliselt veel kolm, mille graafik lähtus õpilaste sõiduvajadusest.

Kaugest lapsepõlvest mäletab Rahu esimest bussireisi koos vanaemaga kodukülast linna Pärnusse. Tollal, 1950. aastate keskel sõitis rahvas rõõmsalt presendiga kaetud veoauto kastis, kuhu roniti redelit pidi. Mida aeg edasi, seda mugavamad bussid tulid liinidele, konduktoreid asendasid piletimüügiaparaadid.

Endine Uulu kolhoosi peainsener Rahu jätkas samas ametis Pärnu agrotööstuskoondises ehk ATKs. Riigikorra vahetumise ja ümberkorralduste järel liikus ­tema töölaud maavalitsusse Akadeemia maja neljandale korru­sele ja energeetikanõuniku tööle lisandus transpordi korraldamine. Pärnu maavalitsuse transpordinõunik vastutas rongi-, lennu-, laeva- ja bussiliikluse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles