Palgarakenduse andmed avaldavad: mitmeski valdkonnas makstakse Pärnumaal kõrgeimat palka  

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Muu hulgas ületab põllumajanduse lihttööliste töötasu Pärnu maakonnas märgatavalt riigi keskmist ja sel ametialal on ülekaalukalt kõrgeim mediaanpalk just Pärnumaal.
Muu hulgas ületab põllumajanduse lihttööliste töötasu Pärnu maakonnas märgatavalt riigi keskmist ja sel ametialal on ülekaalukalt kõrgeim mediaanpalk just Pärnumaal. Foto: Urmas Luik

Rahateema on eestlastes ikka ebamugavust tekitanud ja palgast heal meelel juttu ei tehta. Aga uudishimu on inimlik ja pealekauba võib tööandjail ja töötajail olla palga suhtes kokkuleppele jõuda märksa lihtsam, kui on ettekujutus, kui suurt tasu on mingil ametikohal oodata. Statistikaamet avaldaski äsja veebirakenduse, kust näeb eri elukutsete esindajate palgataset.

Palgarakendus võimaldab võrrelda 110 enim levinud ameti esindajatel oma palka nii ametikaaslaste kui muude elualade esindajate töötasuga. Palgainfo on esitatud joonistel ja kaartidel, nii et huviline saab hea ülevaate, kuidas on lood tema kutseala palgatasemega nii kodumaakonnas kui kogu Eestis. 

Andmetest selgub näiteks, et kui eelmise aasta keskmine brutokuupalk Pärnumaa ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli 1172 eurot, siis maakonna mediaanpalk jääb sellele alla üle 200 euroga, küündides vaid 970 euroni. Käärid on küll väiksemad kui riigis keskmiselt: mullune Eesti keskmine brutotöötasu oli 1407 eurot ja mediaanpalk 1143 ehk vahe on üle 260 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles