Õpilasi hullutav õpetajate bänd tegi video

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sütevaka direktor Andres Laanemets ja filosoofiaõpetaja Risto Tamm rokkisid Õpside Bändi esimese muusikavideo võtetel, nagu annaksid kontserti tuhandetele.
Sütevaka direktor Andres Laanemets ja filosoofiaõpetaja Risto Tamm rokkisid Õpside Bändi esimese muusikavideo võtetel, nagu annaksid kontserti tuhandetele. Foto: Urmas Luik

Juba 14 aastat koolis õpetajate päeval noori rokkima pannud Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi Õpside Bänd otsustas, et ühel õigel ansamblil peab olema muusikavideo, mis filmiti möödunud nädalavahetusel Endla teatri Küünis.

Peeter Volkonski kirjutatud legendaarsele punkloole „Punker“ filmitud muusikavideo tegevus leiab aset ühe tüdruku ehitatud papist koolimaja maketis. Tüdruk, keda kehastab videos kooli kuuenda klassi õpilane Lisanna Jürisoo, poeb nagu muinasjutus akna kaudu majja ja saab seal siis koos sõpradega bändi saatel pidu panna.

„Punker ja koolimaja on omavahel seotud,“ seletas video lavastaja ja kunstnik Kaili Viidas. „Tegime režissöör Argo Valdmaa ja assistent Liina Tiidoga ümarlaua, kus pakkusime välja väga erinevaid ideid. Meile oli kõige olulisem, et video ei kujuneks kooli tutvustavaks brošüüriks.“

Kaks lahedat ja pikka päeva

Õpside Bändi video tegemiseks kutsuti kaheks pikaks võttepäevaks Endla Küüni kokku nii kooli õpilased, õpetajad kui vilistlasedki. Ja nagu Sütevakale omane tulid kohale kõik, kes vähegi said: 5. klassi lastest vilistlasteni.

„Helistasin ka Peeter Volkonskile, aga talle kahjuks see aeg ei sobinud,“ ütles bändis osalev Sütevaka humanitaargümnaasiumi direktor Andres Laanemets. „Aga ta ütles, et “andke minna, poisid!“

Nii seisiski videovõtetele tulnuil ees kaks väga töist päeva. Kui laupäeval kestis tegevus 10–19, siis pühapäeval filmiti 12–19.

Sealjuures pidid bändiliikmed tulema grimmi teistest kaks tundi varem. „Minu grimmi tehti umbes tund,“ märkis Laanemets. „Aga meie trummaril, kooli inglise keele õpetajal Urmas Taulil läks veel kauem.“

Teatri jumestajad grimeerisid õpetajaid üsna radikaalselt ja vaevalt pedagooge tihti sellisena näeb. „Eks me bändi tehes võtagi üle teise rolli ja sellega käib kaasas ümberkehastumine,“ seletas Laanemets. „Asja mõte on ka see, et on olemas õpetajaid, kes suudavad olla oma klassikalisest rollist väljas.“

Grimm tehtud, algas laupäeva hommikupoolikul Küünis igati tõsine töö. Viidase ja Valdmaa juhtimisel filmisid nii laval esinev bänd kui lava ees punkariteks kehastunud Sütevaka õpilased, vilistlased ja õpetajad kaadri kaadri järel, duubli teise otsa.

Näiteks ühes stseenidest hüppas koolijuht publikuks olevate õpilaste kätele nagu õigele rokivideole kohane. Lavalt kõlas samal ajal loo refrään „See on meie punker …“, bänd rokkis ja siis Laanemets hüppaski. Poisid püüdsid mehe kenasti kinni ja kandsid kätel minema.

Režissöör Valdmaa ei jäänud aga asjade käiguga üldse rahule, sest poisid kandsid direktori valesse kohta. Sama stseeni võeti üles suisa viis korda.

„Ma kaalun 100 kilo, eks sel viimasel korral oli juba väike oht ka,“ meenutas Laanemets, kuidas gümnaasiumipoisid teda korduvalt tassisid. „Aga keda ma veel usaldan kui mitte Sütevaka poisse?“

Teises stseenis pidi publik hullunult ja vaimustunult lava ees rokkima, nii et ühel noormeestest tõsteti jalad lausa taeva poole. Siis tehti seda ükshaaval õpetajatega. Seal ei jäänud Valdmaa ühe tukka viskava õpetajaga rahule, sest too läks ülearu hoogu. „Rappud mul niimoodi kaadrist välja!“ teatas režissöör.

Takkaotsa pandi Valdmaale traksid külge ja režissöör tõmmati kaameraga lae alla, et videosse mõni õhuvõtegi saada.

Veel astuvad videos üles breikar Mihkel Peterson ja räppar Tommyboy.

Igat kaadrit filmiti korduvalt. Vahepeale kaks minutit joogipausi ja kohe edasi.

Sütevaka humanitaargümnaasiumi 10. klassis õppiv publiku seas punkariks kehastunud Jan Ristimets nentis, et kuigi päev kujunes pikaks, oli kõigil väga lõbus. „Kuulda küll ei ole olnud, et keegi oleks väsinud,“ ütles Ristimets laupäeva õhtupoolikul. „Vahepeal sõime lõunaks pitsat, pärast seda hakkas sees natuke pistma.“

Kogu kool hüppab esinemise ajal

Sütevaka Õpside Bändi võib ilmselt pidada üsna ainulaadseks nähtuseks.

Üle 14 aasta tagasi mõtlesid humanitaargümnaasiumi pedagoogid, kuidas õpetajate päeval õpilastele esineda. Kooli tollane ajalooõpetaja Rainer Saks pakkus välja, et kuna õpetajate seas leidub nii palju pillimehi, võiks bändi teha. Sellest ajast on pedagoogide musitseerimine Sütevakas õpetajate päeva hitt.

„See on väga lahe, et õpetajad midagi sellist teevad,“ kiitis Ristimets. „Koolis kõik alati ootavad nende esinemist, saal on iga kord pungil täis ja kui nad esinema hakkavad, siis kõik hüppavad kontserdi ajal!“

Noormees teadis, et ühel aastal oli Õpside Bändil kuri plaan kontsert ära jätta, kuid õpilaste meeletu vastuseisu tõttu ei läinud see plaan läbi.

Kevadel Sütevaka lõpetanud Eleen Änilase arvates koosneb Õpside Bänd geniaalsetest rahvakunstnikest, kes peale hea muusika esitavad alati võimsa lava-show’.

“Esimesena tulevad meelde lugu nimega “Kalle” direktor Laanemetsa üliemotsionaalses esituses koos emakeeleõpetaja Kalle Viigi tantsuliste etteastetega ja filosoofiaõpetaja Risto Tamme legendaarne “Sweet Home Sütevaka”, mis alati rahva kuumaks kütab,” meenutas vilistlane. “Muidugi annab põrandat värisema panevatele etteastetele palju juurde fakt, et bänd ei astu lavale kunagi niisama, nad on veetnud ikka palju aega meigikunstniku juures ja lasknud stilistidel välja valida parima rõivastuse.”

Änilase ütlust mööda on Sütevaka õpetajate bändi puhul parim see, et laval näeb muidu rangeid pedagooge hoopis kamba huumorit armastavate lahedate karakteritena, kellele meeldib jänesekõrvad või parukas pähe suruda ja end natuke lolliks teha.

Õpside Bändi repertuaari kuulub kõikvõimalikku muusikat. Propelleri kõrval esitatakse näiteks Smilersi, Genialistide ja Tõnis Mägi loomingut. Mängitakse seda, mis tegijatele kõige paremini sobib ja lõbus tundub.

„Tähtis on, et oma õpilased naudivad, ja eks pärast seda, kui õpilased on näinud õpetajaid teistsuguses situatsioonis, on koolis tekkivaid probleeme lihtsam lahendada,“ teadis Laanemets.

Direktori kinnitusel on bänd saanud nii palju kõlapinda, et aastate jooksul on seda kutsutud suurematele lavadelegi. „Esineme ikkagi oma õpilastele, kes meid fännavad, väljaspool kooli mõjuksime tobedatena,“ arvas Laanemets.

Sütevaka Õpside Bändi video „Punker“ peaks valmima märtsi alguseks ja Laanemetsa kinnitusel laetakse see muu hulgas kindlasti populaarsesse multimeediakeskkonda YouTube kõigile vaadata.

Direktori kõrval rokivad videos Sütevaka inglise keele õpetaja Urmas Taul, filosoofiaõpetaja Risto Tamm, psühholoog Valter Maatee ja kitarristina tuntud Sütevaka lapsevanem Marek Talts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles