Juhtkiri: Vähem külajutte, rohkem hoolivust!

PP
Copy
Lehetoimetus kutsub üles rohkem hoolima ja mõistma, teistega arvestama.
Lehetoimetus kutsub üles rohkem hoolima ja mõistma, teistega arvestama. Foto: Dmitri Kotjuh

Tänasest lehest saate lugeda kaht koroonalugu, mille meeleolu vastandlik. Varem Pärnumaa suurima nakkuskolde tiitlit kandnud Pärnu haigla õendus- ja hoolduskeskusest on tulnud rõõmus teade: üks sealseid hoolealuseid, peagi 100aastaseks saav krapsakas proua seljatas koroonaviiruse. Lugu on südamlik ja positiivne. Teine viiruseteemaline artikkel pajatab aga Lihula Südamekodu juhatajast, kes kinnitatud koroonadiagnoosi tõttu on sattunud kohalike meelepaha alla.

Samasugune võõritivaatamine tabas aprilli alul Halinga hooldekodu personali, kui asutuses anti esialgu positiivse vastuse saanud koroonaproovid. “Meie töötajaid on sõimatud ja neile näidatakse näpuga. Nad ei julge poodigi minna,” rääkis toona sealse hooldekodu juht.

Selline käitumine pole õige ega õigustatud.

Jah, meil on tarvis infot, et nakatumisest hoiduda, kuid haigestunute halb kohtlemine ega häbimärgistamine ei aita kedagi. Praegu raugemise märke ilmutava koroonapuhangu haripunktis hoiatas sedalaadi reaktsioonide eest terviseametki. Nende sõnum oli, et koroonadiagnoosi saanud inimene on haige ja vajab pigem abi, hoolitsust. Hukkamõist, tänitamine või, veel hullem, sõimamine ei aita ega ole kohane.

Jah, meil on tarvis infot, et nakatumisest hoiduda, kuid haigestunute halb kohtlemine ega häbimärgistamine ei aita kedagi.

Teine tahk Lihula Südamekodu loos on kuulujutud. Milleks selline luuletamine, lausvale? Ja taas tuleb tõdeda, et nimetatud hooldekodu pole klatši ainuke ohver. Meie lehetoimetuse kohta on ringelnud vähemalt paar absurdset lugu.

Õnneks leidub inimesi, kes ei pea paljuks keerulises olukorras poriloopimise asemel abikätt ulatada. Ilus näide Lihula loos on ­lahke talunik, kes jättis hooldekodu juhile trepile toidupoolist. Need väikesed žestid leevendavad mõru maiku.

Valitsuski on otsustanud hirmukampaaniast loobuda ja oma teavitustöös positiiv­sematele sõnumitele keskenduda.

Lehetoimetus kutsub üles rohkem hoolima ja mõistma, teistega arvestama. Ja vähem külajutte tuleb samuti kõigile kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles