Kohus mõistis noored narkodiilerid pikaks ajaks vangi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Politseile laekus mitmelt inimeselt teavet meeste võimaliku kanepimüügi kohta.
Politseile laekus mitmelt inimeselt teavet meeste võimaliku kanepimüügi kohta. Foto: Remo Tõnismäe

Maakohus saatis Pärnumaal narkootikume müünud 20- ja 21aastasele noormehe aastateks vangi.

20aastane noormees müüs nii 2018. kui 2019. aastal korduvalt inimestele, sealhulgas alaealistele, nii narkootilist kanepit kui sellest tehtud suitsu. Samuti pistis ta käe oma tööandja taskusse. 

21aastast kohtualust süüdistati selles, et ta andis mullu ja tänavu  korduvalt edasi suures koguses narkootilist ainet mitmele alaealisele. Samuti selles, et ta kallutas alaealisi alkoholi tarbima, pani toime vargusi, omastamise ja omavolilise sissetungi.

Kõige suurema kaaluga oli üle seitsme aasta pikkuse vangistuse kujunemisel siiski alaealistele narkootikumide üleandmine.

21aastase noormehe varguste nimekiri on üsna pikk. Näiteks varastas ta 2018. aasta oktoobrist Handymanni poe kassast ligemale 600 eurot ja töötaja rahakotist veel 70 eurot. 

Sama aasta juulis käis sama mees vargil Strandi hotellis, kus uksekaardiga tungis kahte numbrituppa. Ühest toast haaras ta kaasa valge teemandiga kuldkõrvarõngad väärtusega üle 500 euro ja nahkrihmaga kullatud käekella, millel väärtust umbes 50 eurot. Teisest toast tuli ta välja, kaasas 800eurone mobiiltelefon.

Tänavu jaanuaris võttis noormees Pärnu batuudikeskuse nagist lapse jope taskust rahakoti, milles oli 11 eurot. Veebruari algul pani ta pihta veel ühed kuldkõrvarõngad, sel korral väärtusega 400 eurot. Peale selle kuldsõrmused hinnaga 150 ja 230 eurot ning euromüntide stardikomplekti ja meenemünte. 

21aastasele mehele määrati karistuseks seitse aastat, neli kuud ja üheksa päeva ning 20aastasele kuus aastat, kaheksa kuud ja 19 päeva vangistust.

20aastase mehe kohtuotsus jõustus märtsis ja 21aastase mehe oma mais.
20aastase mehe kohtuotsus jõustus märtsis ja 21aastase mehe oma mais. Foto: Mailiis Ollino

Mõlemat meest on varem karistatud tingimisi vangistusega, mis nüüd järgmiste kuritegude tõttu täitmisele pööratakse.

“Karistus kujuneb paljude asjaolude koosmõjus, kuid lihtsustatult võib öelda, et pikemad tingimisi karistused toovad uute kuritegude eest kaasa juba reaalse vangistuse. Samuti pikeneb vangistus varem määratud tingimisi karistuse võrra veel,” selgitas prokurör Teeli Mägi. “Kõige suurema kaaluga oli üle seitsme aasta pikkuse vangistuse kujunemisel siiski alaealistele narkootikumide üleandmine.”

Pärnu politseijaoskonna juhtivuurija Lennart Pulk rääkis, et kui meeste vargused ja omastamised olid politseile kiiremini kindlaks tehtavad, siis narkootikumide levitamise kohta korjati tõendeid pikka aega. “Meile laekus mitmelt inimeselt teavet meeste võimaliku kanepimüügi kohta, aga kogusime infot samuti eri uurimistoimingute ja jälitustegevusega,” nimetas Pulk. Ta märkis, et politsei üks põhieesmärke narkokuritegevusega võitlemisel on hoida ära keelatud ainete sattumine alaealiste kätte, kes selle tagajärjel võivad halvale teele sattuda.

“Usun, et lihtsam on seda ära hoida kui hiljem noori õigele teele tagasi suunata,” lausus Pulk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles