Audru muuseumi tugitala Helgi Rootsi elu meenutab kaleidoskoopi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
“See kannel on käinud Sitsiilias, Ungaris ja mujalgi, kus esinesime,” võtab Helgi Roots Audru muuseumi näitusetoas ette rahvakandle ja hakkab laulma.
“See kannel on käinud Sitsiilias, Ungaris ja mujalgi, kus esinesime,” võtab Helgi Roots Audru muuseumi näitusetoas ette rahvakandle ja hakkab laulma. Foto: Urmas Luik

Audru muu­seumi asutaja ja kauase juhataja Helgi Rootsiga rää­kides täitub ruum sellise energiaga, millega võiks mõisa 230aastase valitsejamaja seinad laiemaks ja katuse kõrgemale tõsta. Tema elu on kirev nagu kaleidoskoop, kildudena ringlevad ­selles lapsepõlv talus ja sõjaaeg, mitu võimuvahetust, ridamisi ­rahareforme. Aga ka ülikooliõpingud, pühendumine rahvatantsule ja -muusikale, ajaloole ja kodu-­uurimisele, õpetajatöö ja vana­vara väärtustamine, kolme võõrkeele valdamine ja ekskursioonide korraldamine.

“Minu sünnipäev on 25. märtsil, pidasin tänavu suurt juubelit, aga see on ka küüditamise aastapäev,” mainib Roots, kes Kamari kooli õpilasena mõtles äraviijate autot nähes, et tema ennast kätte ei anna. Et teda kui head sportlast ei püüa keegi kinni.

Tartu õpingute ereda elamuse lisas 1957. aastal osalemine Eesti delegatsioonis kuuendal ülemaailmsel noorsoofestivalil, kuhu alma mater’ist sõitsid rahvatantsijad. Helgi Rootsile ja tema­ kursusekaaslastele Ingrid Rüütlile, Heli Läätsele ja teistele õmmeldi sümboolse festivalirõnga moodustamiseks Moskva moemajas täpselt mõõtude järgi helesinisest kapronist vormikleidid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles