Pärnumaa noored paistsid silma kalade rändepäeva joonistusvõistlusel

Kati Saagim
Copy
Paikuse põhikooli õpilase Greete Kalnapengi joonistatud pilt pälvis žürii tähelepanu kui üks paremaid töid.
Paikuse põhikooli õpilase Greete Kalnapengi joonistatud pilt pälvis žürii tähelepanu kui üks paremaid töid. Foto: Keskkonnaamet

Täna tähistatakse kalade rändepäeva. Sel aastal korraldati siirdekaladele ja nende elupaikadele tähelepanu juhtimise eesmärgil rahvusvaheline joonistusvõistlus. Eestist osales konkursil 1136 lasteaia- ja koolilast 158 haridusasutusest. Kõige aktiivsemalt võtsid võistlusest osa Sindi gümnaasiumi õpilased. 

Meie kaladest loetakse siirdekaladeks üheksat liiki, nende seas aasta kala lõhe, meriforell, angerjas ja Atlandi tuur. 

“Soovisime noortele tutvustada just neid kalaliike, kes peavad elu jooksul läbima kõige enam katsumusi. Paljud neist on inimese põhjustatud,” selgitas keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist Elo Raspel. Näiteks osutuvad rändekaladele takistuseks inimese rajatud paisud ja sobivate elu- ja kudepaikade muutmine.

Konkursil võisteldi kahes vanusekategoorias: viie- kuni 11aastased ja 12–18aastased, kes kokku esitasid üle 1100 töö. Kõige sagedamini kujutati lõhet, angerjat ja meriforelli. “Niivõrd suur osalejate arv üllatas. Kalu oli kujutatud väga meisterlikult ja värvikalt,” ütles Raspel.

Seitsmeliikmeline žürii valis välja üheksa paremat tööd, nende seas Paikuse põhikooli õpilase Greete Kalnapengi pildi “Tuura teekond”.

Hindamiskomisjoni esile tõstetud pilte saab vaadata galeriist keskkonnaameti kodulehel.

Kollektiivselt osales kõige aktiivsemalt Sindi gümnaasium 77 kunstitööga. Keskkonnaamet avaldab tänu kooli õpilastele ja nende juhendajatele Heli Telmanile, Made Uigale, Maia Agarile ja Merike Lillelehele. Tänutäheks premeeritakse Sindi kooli kalandusliku õpitoa või õppekäiguga.

Kõik konkursitööd osalevad rahvusvahelisel hindamiselgi, mille tulemused selguvad 24. oktoobriks. Joonistusvõistluse korraldavad WildlifeForever ja World Fish Migration Foundation, Eestist veab seda keskkonnaamet koostöös keskkonnaagentuuri ja kalanduse teabekeskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles