Eriolukord asendus hädaolukorraga. Puust ja punaseks: kuidas nüüd käituda?

Pärnu Postimees
Copy
Müügi- ja teenindussaalides, toitlustuskohtades ja kaubanduskeskuste üldkasutatavates ruumides peab endiselt täitma 2+2 reeglit.
Müügi- ja teenindussaalides, toitlustuskohtades ja kaubanduskeskuste üldkasutatavates ruumides peab endiselt täitma 2+2 reeglit. Foto: Lilli Tölp

Esmaspäeval lõppes eriolukord, kuid päris tavaellu naasta ei saa, sest ­tervishoiualane hädaolukord kehtib koroonaviiruse tõttu Eestis edasi. Kuidas siis nüüd käituma peab ja milliseid reegleid järgida tuleks?

Liikumispiirangud

Avalikus kohas ja siseruumides jääb kehtima 2+2 reegel, mis tähendab, et väljas või siseruumis tohib koos liikuda kuni kaks inimest, kes üksteisega peavad hoidma kahemeetrist vahemaad. Reegel ei kehti peredele ega kodudele.

Müügi- ja teenindussaalides, toitlustuskohtades ja kaubanduskeskuste üldkasutatavates ruumides peab täitma 2+2 reeglit. Nii töötajatele kui klientidele olgu tagatud desinfitseerimisvahendite kasutamise võimalus.

1. juulini tohib toitlustuskohtades aega veeta kella kümneni õhtul. Pärast seda on lubatud vaid kaasamüük. Samuti on 1. juulini keelatud alkoholi müük nii kauplustes, restoranides, baarides kella kümnest õhtul kümneni hommikul.

Endiselt jäävad suletuks ööklubid, kasiinod ja mänguautomaatide saalid, vesipiibukohvikud, täiskasvanute klubid.

Karantiin

COVID-19 haigel on keelatud alates diagnoosimisest kuni tervenemiseni elukohast lahkuda. Kui tema lähikontaktsetel pole haigustunnuseid, tohivad nad kodunt lahkuda, et hankida igapäevaseks toimetulekuks hädavajalikku ja viibida õues.

Meelelahutus

1. juunist tohivad külastajatele uksed avada meelelahutusteenuste pakkujad, näiteks keegli-, bowling’u- ja piljardisaalid, aga ka laste mängutoad.

1. juunist tohivad uksed lahti teha saunad, spaad ja veekeskusedki. Tagatud peab olema 2+2 reegli täitmine, inimesed olgu hajutatud ja desinfitseerimine toimugu vastavalt terviseameti juhistele.

Muuseumides ja näitusasutustes tuleb järgida 2+2 reeglit; rühmakülastuse korral võib gruppi kuuluda ­kuni kümme inimest.

Jumalateenistused ja muud avalikud usulised talitused on lubatud, kui täidetakse 2+2 reeglit ja olemas on desinfitseerimisvahendid.

Avalikud koosolekud

Avalikke koosolekuid tohib pidada ainult juhul, kui järgitakse 2+2 reeglit. Sisetingimustes tohib neil praegu osaleda kuni kümme isikut, 1. juunist 50 ja 1. juulist 500.

Väljas tohib avalikke koosolekuid pidada, kui osalejaid pole üle 100. 1. juulist võib osavõtjaid olla 1000.

Üritused

Kuni 30. juunini on keelatud kõik avalikud üritused. Erandina on lubatud vabas õhus toimuvad avalikud üritused, mille külastajad jäävad ­autosse, näiteks autokinod ja -kontserdid.

Sportimine

Õues tohib sportida, treenida ning pidada spordi- ja liikumisüritusi juhul, kui on täidetud 2+2 reegel, osalejaid maksimaalselt kümme ja korraldaja on taganud desovahendid. 1. juunist tohib osa võtta kuni 100 inimest.

Välistingimustes on lubatud korraldada pealtvaatajateta spordivõistlusi.

Siseruumides tohib sportida, treenida ja korraldada spordi- ja ­liikumisüritusi, kui peetakse kinni 2+2 nõudest, olemas on desinfitseerimisvahendid ja osalejaid pole üle kümne. 1. juunist ei ole grupi suurus enam piiratud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles