Repliik: Säästmise hind

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Meiel.
Kaupo Meiel. Foto: Ants Liigus.

Euroopa Liidus hakatakse piirama hõõglampide kasutamist ning 2012. aastast meil praegu tavapäraseid hõõglampe müügil enam pole, hakkama tuleb saada säästupirnide või halogeenlampidega.


Kahtlemata on säästmine tänuväärt ja ilmselt võib uskuda ekspertide hinnangut, et muudatusega hoitakse tublisti energiat kokku. Siiski võib suur hulk Eesti elanikke põhjustatult nördinud olla. Säästupirnid annavad kokkuhoiu siis, kui neid pika aja vältel põleda lasta, vastasel juhul on nende eluiga väike, pirn maksab seevastu päris palju. Samuti ei sobi säästupirnid paljudele olemasolevatele valgustitele ning uue kalli pirni valgus on pigem hämar kui hele.



Halogeenvalgustid on paremad, kuid nendele üleminekuks tuleb vanad valgustid välja vahetada. Hõõglampide keelustamine on hea, aga esmajoones peavad tarbijad siiski muudatuse rahaga kinni maksma. Ja kui säästupirnide kvaliteet ei parane, toob selline säästmine lisakulutusi tulevikuski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles