Vambola Paavo: Riik jättis väikefirmad koroonakriisis üksi

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Enamus väikeettevõtteid pidid KredExi toetusest suu puhtaks pühkima.
Enamus väikeettevõtteid pidid KredExi toetusest suu puhtaks pühkima. Foto: Meelis Meilbaum

Koroonakriis pani meid uute valikute ette ja lõi olukorra, millele vaevalt oskasime mõelda aasta eest. Lähetuse said e-kaubandus, veebikonverentsid, koolide digiõpe. See on hea pool. Leidus ka midagi, mis näitas kätte kitsaskohad. Ettevõtjatele mõeldud toetustele, mida riik KredExi kaudu ­lubas, joosti tormi, riigi serverid olid umbes. Võitja oli kiireim.

On see õiglane? Paraku mitte. Tagapool olijad pidid suu puhtaks pühkima. Targem olnuks võtta avaldused-taotlused vastu kindla kuupäeva ja kellaajani ning meilitsi. Nii nagu kandideeritakse töökohtadele.

Seejärel oleks alanud avalduste menetlemine. Paraku soovib Eesti olla ülimalt innovaatiline, ent alati ei kuku see kõige paremini välja. Kibestumine on suur nende seas, kes löögile ei pääsenud.

Tundub, nagu riik oleks maksuameti abil enne päris korralikult nuhkinud ettevõtjate järel ja juba ette välja valinud, kes kvalifitseeruvad esi­tatavatele nõuetele. Mikrofirmadel polnud reklaamitud abile lootustki. Suurtelegi kehtisid karmid ja kohati absurdsed reeglid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles